Volledig scherm
Tientallen bezoekers tijdens de informatieavond. © Marry Bouman

Tientallen bezoekers op informatieavond over fracken boorlocatie Zwaansheuvelsedijk

WIJK EN AALBURG/VEEN – Vermilion Energy Netherlands BV gaat aan de Zwaansheuvelsedijk in Wijk en Aalburg naar gas boren. Woensdagavond was in het dorpshuis in Veen een tweede informatieavond. Enkele tientallen inwoners uit gemeente Aalburg en andere belanghebbenden lieten zich bij praten over de naderende boorwerkzaamheden en eventuele milieueffecten.

Aan de Zwaansheuvelsedijk zal Vermilion de fracking techniek toepassen, een methode om gas uit de ondergrond vrij te maken door millimetergrote scheurtjes te creëren met water, zand en hulpstoffen(chemicaliën). Behalve aan specialisten van Vermilion konden er ook vragen gesteld worden aan ambtenaren van Economische Zaken (EZ) en afgevaardigden van Staatstoezicht op de Mijnen. ,,We begrijpen dat er allerlei vragen zijn en we willen daar ook zo deskundig mogelijk op antwoorden. We winden nergens doekjes om”, aldus Manfred Steffens namens Vermilion.

Grasland
Ondermeer kaasmaker en veehouder Herman van de Heuvel uit Genderen kwam er zijn licht op steken. ,,Ik heb een aantal hectare grond (grasland red.) nabij de boorinstallatie liggen en door het inbrengen van chemicaliën wil ik toch weten of ik daar op d’n duur geen last mee krijg.” De kaasboer uit Genderen kreeg van Govert Klop (Drilling Super Intendent bij Vermilion) uitleg. ,,Ik denk dat het risico nihil is. We boren op meer dan 2 kilometer. Maar garanties geven kan ik natuurlijk niet”, aldus Klop. Van de Heuvel kreeg wel de boodschap mee dat Vermilion voor garantie en verantwoording zorg draagt.

Waalwijk, Heusden e.o.