Volledig scherm
FLITS foto bij foto oefendag hondenclub Aalburg © M Bouman

Vijftien honden op oefendag van PHV Aalburg

WIJK EN AALBURG - Politie Honden Vereniging Aalburg (PHV Aalburg) heeft zaterdag een oefendag gehouden voor alle hondenrassen op de locatie d'Ebbe in Wijk en Aalburg. In totaal deden 15 honden mee aan de oefeningen. 

In het ochtendprogramma kregen de honden en hun geleiders onder meer de disciplines springen, zoeken, volgen, blijven liggen en voedsel bewaken voor de kiezen. In de middag kwam het stelwerk aan de beurt met oefeningen zoals manrivieren, transportbewaking, schotsteloefening, fietssteloefening en schijnsteloefening.

PHV Aalburg zag in 1974 het daglicht. Elke dinsdag- en donderdagavond plus op zaterdagmiddag leiden de leden politiehonden op voor het certificaat PH 1 en PH 2. Een opleiding duurt drie jaar. Na de opleiding staan de hondenbezitters voor de keuze. ,,De geleider houdt de hond gewoon zelf en stopt met de opleiding of gaat door met vervolgdisciplines of verkoopt de hond aan de politie of luchtmacht", legt PHV Aalburg bestuurder Kees Bouman uit.

Jaarlijks leveren de leden van PHV Aalburg gemiddeld twee tot drie honden af. Frans Bouman, penningmeester van de club, is op dat vlak 'grootgeleider'. Hij heeft inmiddels veertien viervoeters gecertificeerd afgeleverd.

Waalwijk, Heusden e.o.