Volledig scherm
Klaus Ross. © anp

Vooraanstaand patholoog: 'Onderzoek Klaus Ross is mediabezighouderij'

VEGHEL - Al een jaar sleept het onderzoek naar de Duitse Heilpraktiker Klaus Ross zich voort. Het is alleen maar 'mediabezighouderij', stelt forensisch patholoog Frank van de Goot. Hij kent de uitkomst al. ‘De verwachtingen zijn nul.’

Het leek een abc’tje. Drie kankerpatiënten, onder wie een 43-jarige vrouw uit Wijk en Aalburg, overleden vorig jaar juli na een bezoek aan de kliniek van de Duitse Heilpraktiker Klaus Ross, net over de grens bij Venlo. Volgens getuigen was het misgegaan met het toedienen van 3BP, een experimentele glucoseblokker.

Volledig scherm
Forensisch patholoog Frank van de Goot. © Marco Hofste

In de media was Ross al snel veroordeeld, het Duitse Openbaar Ministerie (OM) kondigde een groot onderzoek naar hem aan. De alternatieve behandelaar wordt verdacht van dood door schuld. Om dat te bewijzen, moest nog wel even de relatie tussen het toedienen van 3BP en de plotselinge dood van de drie patiënten worden aangetoond.

Juist dat toxicologische onderzoek lijkt nu een onoverkomelijke horde. De datum van oplevering werd steeds weer opgeschoven. ,,We kunnen nog niet zeggen wanneer het klaar is”, zegt officier van justitie Anna Stelmaszczyk ook nu weer.

Volledig scherm
De inmiddels gesloten kliniek van Klaus Ross in het Duitse Bracht. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN © ANP

Forensisch patholoog Frank van de Goot is al vanaf het begin sceptisch over het Duitse onderzoek. Hij volgt de zaak-Ross niet eens meer. ,,Omdat ik de uitkomst al ken. Dit is media bezighouderij. De verwachtingen zijn nul.”

Quote

Als Klaus Ross een goede advocaat heeft, ontspringt hij zonder meer de dans van dood door schuld

Forensisch patholoog Frank van de Goot

Van de Goot zegt dat een combinatie van factoren het onmogelijk maakt om bewijs te vinden voor de stelling dat het door Ross via een infuus toedienen van 3BP de dood van de patiënten heeft ingeleid. ,,Ten eerste heb je te maken met kankerpatiënten die door hun ziekte elk moment kunnen overlijden. Ten tweede is 3BP een experimenteel middel waar niemand echt iets vanaf weet. De één zegt dat het niks doet, de volgende dat het heel gevaarlijk is en weer een ander heeft geen idee. Áls je het al kunt terugvinden in een overleden lichaam, zie dan nog maar eens het causaal verband aan te tonen. Als Ross een goede advocaat heeft, ontspringt hij zonder meer de dans van dood door schuld.”

Waalwijk, Heusden e.o.