Volledig scherm
© Willem Buijs/BD

Wat is de naam voor de nieuwe gemeente in het Land van Heusden en Altena? (peiling)

AALBURG/WERKENDAM/WOUDRICHEM - Over anderhalf jaar is er nog maar één gemeente in het Land van Heusden en Altena. Om te beginnen moet dit oord een naam hebben. Welke naam moet er straks op die blauwe bordjes langs de invalswegen staan?

Met de nieuwe naam voor de drie gemeentes is het opschieten geblazen. Weliswaar staat de deadline op 1 januari 2019, de naam moet al eerder bekend zijn. In februari 2017 moet er namelijk al een nieuwe naam in het herindelingsadvies staan. Is die nieuwe er nog niet, dan verzinnen ze er eentje in Den Haag.Veelal pakken ze daar de naam van de grootste gemeente, in dit geval Werkendam.

Dat laten Aalburg, Werkendam en Woudrichem niet gebeuren. Onder het motto ‘Denkt u mee?’ mogen de burgers meedoen. De naam moet klinken als een klok en makkelijk te onthouden zijn, passen bij het gebied en aantrekkingskracht hebben op bedrijfsleven, inwoners en toeristen. Het komt erop neer dat iedereen in september een naam mag aandragen. Dan wordt er een contingent deskundige streekgenoten op losgelaten. Deze club kiest 5 namen. De gemeenteraden kiezen daar vervolgens drie namen uit. En in november komen er verkiezingen; alle inwoners van 16 jaar en ouders krijgen de kans hun favoriet uit de lijst van drie te pikken. De naam met de meeste stemmen wordt uiteindelijk in december door de drie gemeenteraden bekrachtigd.

Bedenk een nieuwe naam
Het BD neemt alvast een voorschotje, kom maar op met die suggesties! Mail ze naar oproep@bd.nl.

In de editie Langstraat van het Brabants Dagblad van woensdag 13 juli een reportage met een paar voorschotjes.

Waalwijk, Heusden e.o.