waarom zij Brabants Dagblad lezen

Lezer Marc Schoenmakers

Ik vind het fijn om te weten wat er gebeurt in de buurt, waar ik de mensen ken

Ik kies bewust voor Brabants Dagblad, zodat ik weet wat er speelt in de regio. Zo heeft berichtgeving in BD ertoe geleid dat ik heel ander werk ben gaan doen. Ik was eigenaar van een paprikakwekerij, maar kwam tot de conclusie dat mijn bedrijfsvoering niet meer paste in de economische ontwikkelingen in deze regio, waarover ik in de krant regelmatig lees. Tegenwoordig werk ik bij een coöperatie voor groenten en fruit, waaraan veel bedrijven uit de regio meedoen. Als daar iets mee of bij gebeurt, blijf ik via Brabants Dagblad goed op de hoogte. 

Brabants Dagblad draagt op een prettige manier bij aan dat typisch Brabantse gevoel van ‘ons kent ons’. Ik vind het fijn om te weten wat er leeft in de buurt van waar ik woon, waar ik de mensen ken. Een mooi voorbeeld is dat BD heeft geschreven over de vergrijzing in het nabijgelegen Esbeek, maar dan wél met de positieve insteek dat de bewoners er de handen ineen hebben geslagen om het dorp levendig te houden. 

“Brabants Dagblad brengt nuance in een troebel maatschappelijk debat”

Door BD blijf ik op de hoogte van de politieke besluitvorming in de regio. In de krant komen alle visies aan bod, wat je vervolgens helpt je eigen gedachten erover aan te scherpen. Brabants Dagblad heeft uitvoerig bericht over de discussie met betrekking tot de varkenshouderij. Dat onderwerp houdt ons in Brabant erg bezig. Ik ben zelf geen veehouder, maar ik weet wel hoe moeilijk ze het hebben. De krant bracht nuance in een troebel maatschappelijk debat, veel minder vluchtig dan via sociale media. 

De columns van Saskia Noort vind ik vaak bijzonder. Laatst nog: ze is zelf slachtoffer van seksueel misbruik en schreef toch kritisch over het strafbaar stellen van seks tegen de wil en seksuele intimidatie. Er wordt in Nederland te snel gedacht dat iets is op te lossen door er een wet op los te laten. Goed dat BD een ander geluid laat horen.

Lezer Daan Snellen

Mooie en heldere sportanalyses, waar je echt wijzer van wordt

Ik ben geboren en getogen in Oss en woon nu in Waalwijk. Echt een ‘jongen van de regio’ dus, en een enorme fan van voetbal. Het lezen van Brabants Dagblad is pure ontspanning: een kop koffie erbij en lekker over voetbal lezen. Ik ben aanhanger van Feyenoord, maar wil ook het voetbalnieuws uit de regio kunnen volgen.

Eerlijk gezegd lees ik de krant niet voor het economische of politieke nieuws, alles wat ik daarover moet weten krijg ik via andere kanalen binnen. Over regionale sportbeoefening lees je nergens, daarvoor is Brabants Dagblad echt het aangewezen medium. In sportverslaggeving is de krant heel goed. Je komt niet alleen de wedstrijduitslagen te weten, ook wordt er uitgebreid ingegaan op alle ontwikkelingen áchter de cijfers en rugnummers. Mooie en heldere sportanalyses, waar je echt wijzer van wordt. Met de BD-app kan ik live voetbalverslagen volgen en bekijk ik video-interviews met sporters. Dat is een absolute meerwaarde.

"Het nieuws is nooit ver van je bed, maar is letterlijk om de hoek gebeurd"

In landelijke kranten en op nieuwssites gaat het bijna nooit over regionale zaken. Brabants Dagblad schrijft daar wel over en zit daarmee dicht op ‘het volk’ Het nieuws is nooit ver van je bed, maar is letterlijk om de hoek gebeurd. Het is gewoon fijn als je weet wat er in je buurt speelt. 

Ik woon honderd meter van het stadion en bijna iedereen hier is voetbalgek. De hele straat loopt uit als er een wedstrijd wordt gespeeld. Je kunt je voorstellen dat er toen RKC Waalwijk na jaren weer eens promoveerde naar de Eredivisie, een heel groot feest is gevierd! De play-offs in aanloop naar het kampioenschap heb ik via Brabants Dagblad intensief kunnen volgen, door middel van pushberichten was ik altijd up-to-date. Handig als zowel je familie als schoonfamilie fervente voetballiefhebbers zijn. Want dan kun je wel raden waar het gesprek over gaat…

Lezer Sonja Bloemers

Een dag zonder Brabants Dagblad is een slecht begonnen dag

Als het enigszins kan, ontbijten we met het hele gezin, ook doordeweeks. Onze drie meiden zijn dan bezig om wakker te worden, en ik heb even de tijd voor mezelf om de eerste twee, drie pagina’s van Brabants Dagblad te lezen. Mijn dag begint echt beter met de krant. 

Ik woon in Den Bosch. Mijn wereld speelt zich, mede door de kinderen, hier af. Dan kan Amsterdam balen van Airbnb, maar daar hoef ik geen vijf pagina’s in de krant over te lezen. In Brabants Dagblad staan de onderwerpen die ik belangrijk vind, het regionale nieuws. Toen we als inwoners van Den Bosch mochten stemmen op de ontwerpen voor het nieuwe Theater aan de Parade, had de krant daar een hele serie over. De voors en de tegens van elk ontwerp, en waarom de architect voor een bepaalde oplossing had gekozen. Die grondige berichtgeving maakt het makkelijker om mijn keuze te bepalen.

“In Brabants Dagblad staan de onderwerpen die ík belangrijk vind, voor mijn geen vijf pagina’s over Airbnb”

Brabants Dagblad zit boven op het regionale nieuws; de verslaggevers kunnen zich echt vastbijten in een onderwerp. Dat zorgt ervoor dat ik blijf lezen, ook al doordat alle betrokken partijen aan het woord komen. En nee, die uitgebreide aandacht voor de regio gaat wat mij betreft niet ten koste van het buitenlandnieuws en het landelijke nieuws. Als ik het vergelijk met andere nieuwsbronnen, heb ik nooit het idee dat ik iets zie wat niet in Brabants Dagblad heeft gestaan.

Soms gebruik ik de krant als een soort knipselkrant. Onze oudste dochter is dertien, en heel erg geïnteresseerd in het heelal, sterrenkunde, de aarde en duurzaamheid. Interessante artikelen houd ik voor haar apart. En toen er een tijdje geleden een mooie serie over innovatie in het onderwijs in de krant stond, dacht ik meteen aan mijn zus, die les op een basisschool geeft. Zulke artikelen gaan linea recta naar haar.


Lezer Kamiel Rietsema

De combinatie van achtergronden en praktische informatie is erg plezierig

Ik vind het fijn om ’s ochtends voordat ik naar mijn werk ga de krant te lezen. Dat is echt een ritueel. Om te weten wat er in de wereld is gebeurd, maar vooral om de achtergronden bij het regionieuws te lezen. Brabants Dagblad is daarin breed georiënteerd. Ik volg het nieuws over het stimuleren van nieuwe economische initiatieven, een onderwerp dat mij als consultant aangaat. In Brabants Dagblad las ik over het gebrek aan samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en onderwijs om bedrijven rondom de voedselketen bij elkaar te brengen, wat de regionale economie een boost zou kunnen geven. Omdat ik als strategische HR-consultant organisaties help wendbaar en succesvol te worden, is het goed te weten hoe weerbarstig het er in de praktijk aan toe kan gaan.

“Het is goed om uit je internetbubbel te worden getrokken en te lezen wat anderen vinden van heikele kwesties"

Landelijk nieuws krijg je voldoende mee via andere media, vind ik. Maar wat er in de stad en in wijk gebeurt, lees je alleen in een regionaal dagblad. De combinatie van achtergronden en praktische informatie is erg plezierig. Zo las ik in het BD over een tentoonstelling in Museum Slager in Den Bosch, daar ga ik binnenkort maar eens naartoe. 

Brabants Dagblad is neutraal als het om politieke kwesties gaat, daar hecht ik aan. Maar het is ook goed om uit je internetbubbel te worden getrokken en te lezen wat anderen vinden van heikele kwesties. Die gaat de krant beslist niet uit de weg. Met de algoritmes van Google en Facebook, die nieuwssites een bepaalde richting op sturen, is het al moeilijk genoeg om zelf een mening te vormen. 

Precies daarom lees ik de columns van Özcan Akyol zo graag. Hij belicht zaken vanuit een perspectief waar ik in eerste instantie nooit aan zou hebben gedacht. Rond de discussie over een dreigende tweedeling in de maatschappij opent hij de ogen: het is helemaal niet zo zwart-wit als je vaak denkt. Daar word je als mens scherper van.