Dirk van Hunsel hangt de sportpagina's op het bord. Door de vele wissels is het belangrijk om overzicht te houden.
Volledig scherm
Dirk van Hunsel hangt de sportpagina's op het bord. Door de vele wissels is het belangrijk om overzicht te houden. © Sportredactie

Ruim tweehonderd sportclubs, hoe brengen we die elke keer in de krant?

Over onsIn ‘Over ons’ geven wij de lezer een kijkje achter de schermen bij het Brabants Dagblad. Welke keuzes maken wij als redactie, en welk verhaal schuilt er achter een verhaal van onze verslaggevers?  Deze week vieren we bij het BD de Week van het Amateurvoetbal. Een mooie aanleiding om eens een kijkje achter de schermen te geven bij onze sportverslaggevers. Deze keer een interview met Dirk van Hunsel. Hij is coördinator op de sportredactie en vertelt over welke keuzes er op de sportredactie gemaakt worden.

Met de sporttas op de rug vertrekken er elk weekend miljoenen amateursporters naar hun vereniging. Voor een middag sportief bezig zijn, rivaliteit maar bovenal gezelligheid. Alleen al in het verspreidingsgebied van het Brabants Dagblad zijn er al bijna tweehonderd clubs in het amateurvoetbal. Tel daarbij nog de hockey- korfbal- en handbalverenigingen, de wielrenners en atleten op en je komt zo uit op duizenden sporters in Brabant.

In het Brabants Dagblad is dan ook veel ruimte voor sport. Niet alleen topsport krijgt de nodige aandacht. Ook amateursport is regelmatig terug te vinden in de krantenkolommen. Maar dat neemt niet weg dat er elke keer weer keuzes gemaakt moeten worden. ‘Waarom staat mijn club zo weinig in de krant?’, is een veelgehoorde vraag van lezers. ‘Of waarom wordt er meer aandacht besteed aan voetbal en veel minder aan korfbal en volleybal?’ Coördinator en plaatsvervangend chef sport Dirk van Hunsel geeft uitleg.

Is sport belangrijk voor het Brabants Dagblad?

,,Jazeker, sport is goed vertegenwoordigd in onze krant. Wekelijks liggen er maximaal 58 regiosportpagina’s in de krant, verdeeld over vier edities. De sportpagina’s wisselen namelijk per editie. Want voor de lezers van de edities Oss en Uden is het interessant om te lezen wat OSS’20 en UDI’19 hebben gedaan, terwijl de lezers in Tilburg en Waalwijk liever lezen over sc ’t Zand of WSC. En dan hebben we het alleen nog over voetbal. In de editie Tilburg is veel meer aandacht voor ijshockey met Tilburg Trappers terwijl in de Bossche editie weer meer te lezen valt over basketbal met Heroes Den Bosch in de hoofdrol. Ook de topsport wisselt per editie. Brabant telt veel profclubs die uitkomen in het betaald voetbal. RKC, Willem II, FC Den Bosch en TOP Oss. En natuurlijk is PSV ook van ons. De lezers in Tilburg lezen weer meer over Willem II en de Bossche abonnees krijgen meer nieuws over FC Den Bosch.”

Dat klinkt als een grote puzzel!

,,Dat is het ook. We beginnen dan ook al op maandag met de planning voor het weekend. We bekijken welke wedstrijden er gespeeld gaan worden en daar proberen we de interessantste duels uit te kiezen. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende zaken. Bij het amateurvoetbal zijn de echte derby’s altijd interessant voor een verhaal. Er is dan veel onderlinge strijd en dat levert vaak mooie wedstrijden op. Dus daar willen zo vaak mogelijk een verslaggever naar toe sturen. Maar we kijken ook welke wedstrijden interessant zijn voor de ranglijst. Het maakt dan niet uit of het om het linker- of rechterrijtje gaat. Uiteindelijk is het streven om alle clubs met regelmaat aan bod te laten komen. En met 164 amateurvoetbalclubs en zo’n 90 andere sportverenigingen is dat inderdaad een flinke puzzel.”

Dirk van Hunsel neemt samen met amateurvoetbalcoördinator Sjors Grol de jaarlijkse bijlage door.
Volledig scherm
Dirk van Hunsel neemt samen met amateurvoetbalcoördinator Sjors Grol de jaarlijkse bijlage door. © Sportredactie

Hoeveel verslaggevers zijn er op pad in het weekend?

,,De sportredactie van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN De Stem telt samen 13 fte. Onze verslaggevers verslaan voornamelijk topsport. Zo hebben alle eredivisieclubs hun eigen clubwatcher. Maar ook wielrennen, ijshockey, hockey, basketbal, eigenlijk alle clubs op hoog niveau, worden gevolgd door onze sportmedewerkers. Daarnaast hebben we ongeveer 30 medewerkers die op zaterdag en zondag wedstrijden bezoeken en daar een verslag van maken. Na de wedstrijden bellen ze ook nog trainers en aanvoerders op voor een korte reactie. Als dat lukt tenminste, want er zijn nog altijd trainers die bij een grote nederlaag hun telefoon niet opnemen, heel flauw. En ook verschillende fotografen maken een rondje langs de velden. Op zaterdag en zondag, aan het begin van de avond, zet de onlineredactie alle uitslagen van het amateurvoetbal op de website. En op die zondagavond is het ook de beurt aan de eindredactie. Zij zorgen ervoor dat alle verslagen, foto’s en uitslagen goed in de krant komen. Alle pagina’s hangen we op een groot bord om het overzicht te bewaren. Rond middernacht is de deadline en worden de pagina’s naar de drukkerij verstuurd.”

De sportverslaggevers werken dus voornamelijk in het weekend?

,,Ja, dat hoort eigenlijk wel bij sportverslaggeving. De meeste wedstrijden worden op vrijdagavond of in het weekend gespeeld. Het is daarom ook best een uitdaging om goede verslaggevers te vinden die in het weekend willen en kunnen werken. Sommige sporten zelf fanatiek en anderen zijn een weekend weg of hebben andere verplichtingen. Op woensdag benaderen we alle medewerkers zodat we op donderdag de planning echt helemaal dichtgetimmerd is, zodat we niet voor verrassingen komen te staan.”

Wat doet een sportverslaggever allemaal langs de lijn?

,,De belangrijkste taak is natuurlijk de wedstrijd volgen en op zoek gaan naar het verhaal achter de wedstrijd. We hoeven niet in de krant te schrijven wie de bal naar wie speelde, maar we willen wel een verhaal maken over iemand die weer speelt na een half jaar blessureleed of twee broers die tegen elkaar spelen. Tijdens de wedstrijd pakt de verslaggever ook regelmatig zijn telefoon erbij om een filmpje te maken. Bijvoorbeeld bij een vrije trap of een strafschop of een opstootje. Filmpjes doen het namelijk heel goed online, vooral op Facebook. Het kan zomaar zijn dat een mooi doelpunt viral gaat. Na afloop van de wedstrijd worden er altijd reacties gehaald bij trainers of de aanvoerder. Eenmaal thuis wordt het wedstrijdverslag uitgewerkt. Een korte versie komt zo snel mogelijk op de website te staan. Het uitgebreide verslag wordt naar de eindredactie gestuurd.”

Hoe vullen jullie de sportpagina’s door de week?

,,Ook door de week worden er wedstrijden gespeeld maar de nadruk ligt dan voornamelijk op interviews, voor- en nabeschouwingen en mooie verhalen. Of soms gebeurt er iets in het weekend waar we nog een verhaal over kunnen maken. Een speler die veel heeft gescoord, of een akkefietje op het sportveld. Maar ook een interview met een goede volleyballer die een club komt versterken, staat vaak door de week op de sportpagina’s. Onze verslaggevers hebben inmiddels een groot netwerk met contacten maar we kunnen lang niet alles weten. Het is daarom belangrijk dat verenigingen persberichten blijven sturen. Krijg je er een goede speler bij? Gaat je club fuseren? Mail ons gerust.”

Ook fotografen zijn tijdens het weekend op pad om foto's van wedstrijden te maken. Hier een duel tussen twee spelers van OVC en ZIGO in Tilburg. Foto Jeroen Verhelst/Beeld Werkt
Volledig scherm
Ook fotografen zijn tijdens het weekend op pad om foto's van wedstrijden te maken. Hier een duel tussen twee spelers van OVC en ZIGO in Tilburg. Foto Jeroen Verhelst/Beeld Werkt © Beeld Werkt

Wat zijn de leuke momenten?

,,Dat zijn toch wel de ontknopingen in april en mei. Wie worden er kampioen en welke clubs bungelen onderaan de ranglijst? De spanning langs de lijn en op het veld, het levert vaak mooie verhalen op. De puzzel is dan overigens ook het grootst. Het liefst wil je bij alle wedstrijden zijn, maar ook dan moeten we weer keuzes maken. Verslaggevers bezoeken dan soms meerdere wedstrijden in een weekend. Ook de start van het nieuwe sportseizoen in augustus en september is een drukke en mooie periode. Er is dan veel transfernieuws. En natuurlijk verslag doen van een wedstrijd. Je komt als regiosportverslaggever op plekken waar je nog nooit van gehoord hebt. In de winter sta je vaak te blauwbekken langs de lijn maar je komt toch met een mooi verhaal terug. Omdat er op een sportveld altijd wat te beleven valt. Het gaat altijd ergens om. ”

Is het moeilijk om objectief te blijven als sportverslaggever?

,,Dat zou het niet moeten zijn. Maar het hangt ook helemaal van de situatie af. Als Tilburg Trappers kampioen wordt, mag je als verslaggever best blij zijn. Maar alleen als je ook kritisch kunt zijn als het even minder gaat met de club of als er kritiek komt op de trainer. Daar schrijf je dan ook een verhaal over. Het komt voor dat je na een kritisch verhaal de volgende keer geen interview krijgt met een speler of trainer. Vooral topclubs willen graag de agenda van de pers bepalen. Terwijl amateursporters juist blij zijn als de krant langskomt om een verhaal te maken. Zij kunnen alle aandacht juist goed gebruiken.”

Waarom krijgt amateurvoetbal meer aandacht dan korfbal of handbal?

,,Voetbal is nog altijd de nummer één sport in Nederland. De voetbalclub speelt een belangrijke sociale rol in veel dorpen en wijken. Daarom wordt er ook in onze krant meer aandacht besteed aan voetbal dan aan bijvoorbeeld korfbal. Ook online zien we dat de berichten over voetbal met afstand het meest gelezen worden. Dat betekent niet dat er in onze krant geen ruimte is voor andere sporten. We proberen elke week weer weloverwogen keuzes te maken. En als er een spannende handbal- of korfbalwedstrijd op het programma staat, gaan we ook zeker kijken.”

Zijn de sportverslaggevers overigens zelf sportief?

,,Ze zouden het wel willen zijn.. Maar omdat wij in het weekend werken, kunnen we eigenlijk niet aan teamsport doen. Gelukkig hebben we door de week extra vrij om even te ontspannen. We hebben wel fietsers en hardlopers op de redactie, en ik loop af en toe een marathon. Dus de wil is er bij de meesten wel, nu nog tijd vinden!”

Dirk van Hunsel
Volledig scherm
Dirk van Hunsel © copyright Marc Bolsius

Dirk van Hunsel

Dirk van Hunsel (34) werkt sinds 2005 bij het Brabants Dagblad. Hij begon als stagiair op de redactie in Den Bosch, werd vervolgens medewerker en eindredacteur bij het amateurvoetbal. In 2008 werd hij verslaggever bij de redactie Uden/Veghel, maar zijn hart lag bij de sportverslaggeving. Van 2012 tot 2016 was hij sportverslaggever om na een uitstapje van een jaar naar  de redactie van de Meierij terug te keren als coördinator op de gezamenlijke sportredactie van BD/ED/BN De Stem.

Is anderhalf jaar geleden getrouwd met een oud-collega van het Eindhovens Dagblad, speelt in zijn vrije tijd basklarinet in een harmonie en loopt af en toe een marathon.

 1. In deze tijd zien lezers het voordeel van de BD app: Snel op de hoogte zijn wat er speelt

  In deze tijd zien lezers het voordeel van de BD app: Snel op de hoogte zijn wat er speelt

  De krant wordt al jaren digitaal gemaakt, maar vaak nog op papier gelezen. Prima natuurlijk. Maar BD op je smartphone, tablet of computer heeft zo zijn voordelen, betoogt managing editor Rennie Rijpma. De Friezin werkt al ruim een kwart eeuw in de journalistiek, noemt zichzelf een ‘nieuwsjunk’ en groeide op met de papieren krant. ,,Snel op de hoogte zijn van alles wat speelt, waar je ook bent.”
 2. Lezers steunen krantenbezorgers: “Stroopwafels aan de deur als blijk van waardering”
  Achter de Schermen

  Lezers steunen krantenbe­zor­gers: “Stroopwa­fels aan de deur als blijk van waardering”

  In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers bij het krieken van de dag op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een vaste waarde en een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een verse krant. Zo zijn we dat gewend. Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een anker, een houvast. En alle zeilen worden bijgezet om die ‘huisvriend’ te blijven bezorgen.