Spanje correspondent Edwin Winkels: ‘Als journalist ben je niet van steen’
5 vragen aanVan hoofdredactie tot bezorger, ook bij het maken van de krant heeft de coronacrisis voor iedereen gevolgen. In 5 vragen aan geven we een inkijkje in hun werk in deze crisis.
Vandaag Edwin Winkels’, correspondent in Spanje voor deze krant, één van de landen die momenteel het hardst wordt geraakt door het virus. Voor heel even de lockdown ontvlucht.
Je hebt ruim twee weken binnen gezeten. Kwamen de muren op je af?
“Op zich ben ik gewend aan binnen zitten. Naast mijn journalistieke werk schrijf ik boeken, waarvoor je ook dagenlang achter de computer moet zitten. Maar dit voelt veel beklemmender. De meeste Spanjaarden – zeker in de stad – wonen met het hele gezin in appartementen van amper 60 vierkante meter. Ik heb nog het geluk dat mijn huis in Sitges, net buiten Barcelona, een tuin heeft. Toch ben ik gisteren naar Nederland vertrokken; even een paar dagen de lockdown ontvluchten. Er gaat nog steeds dagelijks een vlucht tussen Barcelona en Amsterdam, al was het vliegtuig bijna leeg.”
Dit weekend zijn de maatregelen in Spanje verder aangescherpt. Wat betekent dat voor jouw werk als correspondent?
“Ook in Spanje wordt journalist beschouwd als een vitaal beroep. Ik behoor dus tot de enkelingen die ook buiten het boodschappen doen naar buiten mag; maar toch wil ik ook geen misbruik maken van dat privilege. De afgelopen twee weken ben ik slechts twee keer in Barcelona geweest, ondermeer voor een fotoreportage over de surreëel lege straten. Het voelt toch een beetje alsof je illegaal bezig bent. Tot vier keer toe werd ik aangehouden door de politie. Zelfs na het tonen van mijn perskaart moest ik ze overtuigen dat ik mijn werk aan het doen was. Het komt er dus op neer dat ook ik vooral binnen zit. Ik heb er een dagtaak aan om al het Spaanse en Nederlandse coronanieuws bij te houden.”
Kun je in zo’n lockdown nog wel met eigen nieuws komen als correspondent?
“De grote persbureaus brengen al heel veel berichten, bijvoorbeeld alle statistieken over doden en besmettingen. Daar komt bij dat Nederland in deze periode logischerwijs heel erg op zichzelf is gericht. Ik hoef dus geen Spaanse virologen en IC-artsen te gaan interviewen; voor veel lezers heeft dat weinig toegevoegde waarde. De drie reportages die ik de afgelopen twee weken heb geschreven voor ad.nl leunden dus veel meer dan normaal op mijn eigen ervaringen. Ik probeer om Nederlanders te laten meevoelen hoe het voor Spanjaarden is om met zo’n buitengewoon strenge lockdown te leven. Niet alleen het straatverbod, maar ook de angst houdt mensen binnen. Het is wachten op betere tijden.”
Je deed eerder verslag van terreuraanslagen en aardbevingen. Voelt het werk anders nu het nieuws zo dichtbij komt?
“NOS-correspondent Rop Zoutberg beschreef dit weekend hoe de tranen over zijn wangen rolden na een radiogesprek over de talloze sterfgevallen in verpleeghuizen en een schaatsbaan dat tijdelijk dienst doet als mortuarium. Ik begrijp dat; als journalist ben je niet van steen. Ik probeer me niet te laten belemmeren door emoties. Maar het mooie van de journalistiek is wel dat je emoties ook kan gebruiken in het werk. Dat beklemmende gevoel dat al die Spanjaarden ervaren – en ikzelf net zo goed – probeer je in woorden te vangen.”
Dus snel weer terug naar Barcelona?
“Jazeker. De Spaanse kranten en tv-zenders zou ik in principe ook vanuit Nederland kunnen volgen. Maar vanuit Den Haag kan ik daar nooit die cruciale, extra laag aan toevoegen. Ik zal in Spanje misschien nauwelijks meer op pad kunnen, maar ik vind gewoon dat ik daar moet zijn. Al was het alleen maar om te beschrijven hoe die lockdown op een gegeven moment ook weer gaat worden opgeheven.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
De dagelijkse waanzin van oorlogsverslaggevers
Hij zat in zijn vaste koffietentje aan een flat white toen zijn redactie belde. -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUMBD 250
De Martinus Nijhoffbrug, leg de lezers maar eens uit hoe je ‘een plank over de Waal’ legt
ZALTBOMMEL - Bertjan Kers schreef als verslaggever Bommelerwaard een belangrijk deel van een serie verhalen over de bouw van de Martinus Nijhoffbrug bij Zaltbommel. Die serie begon met een groot verhaal voor de weekendbijlage. Daarbij werkte hij samen met Julius Wintermans.
-
PREMIUMBD
Van de hoofdredacteur: saluut aan journalistieke monumenten van het BD
In één keer wordt een flinke bres geschoten in onze kennis over de regio. Gisteren namen we in café Mimi afscheid van drie monumenten van journalisten, samen goed voor meer dan honderd dienstjaren. Ben Ackermans begon nog bij het Nieuwsblad van het Zuiden en bleef tot de laatste dag zo’n onmisbare pijler onder de Tilburgse redactie. Stephan Jongerius - zijn er veel kranten gedrukt waar zijn naam niet in voorkwam? Ik ken hem vooral als messcherpe beobachter van de Tilburgse politiek. -
-
-
PREMIUMExclusief
Dé 3 tv-terugkijktips van Angela de Jong die je niet mag missen!
Corona heeft een boel ellende gebracht dit jaar, maar er was ook een onbetwist lichtpuntje: lineaire televisie blijkt nog lang niet dood. Integendeel. Het medium dat al honderd keer is afgeschreven, beleefde een ongekende opleving. -
Luister hier naar alle afleveringen van de olympische podcast Hallo Peking
De olympische podcast Hallo Peking is een podcast over de Winterspelen in Peking. Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam gaan in gesprek met Olympische sporters.