De redactie van het Brabants Dagblad in Den Bosch blijft dinsdagochtend leeg. De verslaggevers werken zoveel mogelijk thuis. Foto Joris Roes
Volledig scherm
De redactie van het Brabants Dagblad in Den Bosch blijft dinsdagochtend leeg. De verslaggevers werken zoveel mogelijk thuis. Foto Joris Roes © Joris Roes

Thuiswerken vanwege het coronavirus, hoe vullen we de krant en site?

Achter de SchermenWerk zoveel mogelijk thuis, was de oproep van premier Mark Rutte aan Brabanders. De redactievloer van het Brabants Dagblad blijft dan ook grotendeels leeg. In deze coronatijden zorgen verslaggevers vanuit huis dat de krant en de site gevuld worden met het laatste nieuws.  Een kijkje achter de schermen.

Het is opmerkelijk rustig op straat. Zeker voor een regenachtige dinsdagochtend. Veel Brabanders hebben naar premier Mark Rutte geluisterd die maandagavond opriep om zoveel mogelijk thuis te werken. Zo hoopt hij snelle verspreiding van het coronavirus in Brabant tegen te gaan.

Hoe doen we dat bij het BD?

Voorpagina BD 10 maart 2020
Volledig scherm
Voorpagina BD 10 maart 2020 © BD

Natuurlijk kan niet iedereen thuiswerken. Mensen die bijvoorbeeld in de zorg of bouw werken, kunnen niet zomaar wegblijven. Maar hoe zit het eigenlijk met journalisten? Kunnen zij wel vanuit huis werken? De krant moet de volgende dag wel gewoon uitkomen, juist in deze dagen wil je lezers zo goed mogelijk informeren over het coronavirus dat Brabant ontwricht. Schoolklassen blijven leeg, extra drukte in de supermarkten en het aantal besmettingen in onze provincie neemt toe. Belangrijke nieuwsdagen, zoals we dat zeggen op de redactie. Iedereen schakelt een tandje bij. Ook de collega’s van de online redactie hebben het extra druk. Via een liveblog houden ze lezers op de hoogte van het laatste coronanieuws. En je zou het bijna vergeten, er gebeurt nog veel meer in de regio en de wereld.

De redactie geveld door het virus, je moet er niet aan denken!

Nederland, Den Bosch, Hoofdredacteur van het brabantsdagblad Lucas van Houtert.
Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, Hoofdredacteur van het brabantsdagblad Lucas van Houtert. © copyright Marc Bolsius

Toch is het ook belangrijk om de gezondheid in de gaten te houden. Een groot deel van de redactie geveld door het coronavirus, je moet er toch niet aan denken! Daarom is maandag intern een e-mail verstuurd met de vraag om waar mogelijk thuis te werken.

Op de redactie in Den Bosch is het deze ochtend dan ook erg rustig. Geen groepje collega’s bij de koffieautomaat die de dag doornemen. De bureaus van de verslaggevers van de stadsredactie en de nieuwsdienst blijven grotendeels leeg. Ook de afdeling sales lijkt deze dag thuis te werken. Lucas van Houtert, hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, is wel aanwezig. Hij inventariseert wie er allemaal binnenkomen. Wie niet op de redactie hoeft te zijn, wordt gevraagd huiswaarts te keren om daar de laptop op te starten. ,,Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM”, licht van Houtert toe. ,,Dat betekent dat je alleen naar de redactie mag komen als je thuis je werk niet kunt doen. Eindredacteuren en vormgevers zijn hier echt nodig. Zij maken de krant. Ook de chefs werken op de redactie. Maar verslaggevers maken hun verhalen voorlopig zo veel mogelijk vanuit huis.”

Creatieve manieren om te vergaderen

Voor verslaggevers is het geen probleem om hun artikelen thuis te tikken. Ze werken vaker op locatie en kunnen makkelijk inloggen op het netwerk. Met elkaar overleggen is wel wat moeilijker, dat wordt dus vaker bellen of mailen. Of heel handig een WhatsApp-groep aanmaken of vergaderen via Skype. Je wordt creatief als het noodzakelijk is. Afspraken buiten de door gaan zoveel mogelijk door, een interview zal in deze periode wat vaker telefonisch afgenomen worden.

Het bureaublok waar de vormgevers en eindredacteuren aan werken, wordt anders ingedeeld. Normaalgesproken zitten ze naast elkaar, maar vanaf vandaag blijven ze minimaal op twee meter afstand van elkaar. Dat kan door steeds een bureau leeg te laten.

Ook de online redactie in Tilburg is voor de helft bezet. Alleen de redacteuren die echt met nieuws bezig zijn, zitten op de redactie. Het andere deel werkt vanuit huis. En als je echt snottert of verkouden bent, moet je thuisblijven.

Quote

,,We hanteren deze maatrege­len om ervoor te zorgen dat straks niet de hele redactie ziek is. Want dan hebben we pas echt een probleem.”

Lucas van Houtert, Hoofdredacteur BD

De krant valt gewoon in de bus

In de loop van de middag komen de eerste artikelen binnen bij de eindredacteuren. Verstuurd vanaf de laptops thuis. Langzaam worden de pagina’s gevuld. Vanavond schuift de avondploeg aan om de krant vorm te geven en ook de drukkers en bezorgers doen gewoon hun werk.

Het woord corona zal de komende tijd de krantenkolommen domineren. Ook al gaat heel Brabant op slot, op de redactie brand nog licht. En de lezers krijgen ‘s ochtends vroeg gewoon hun vertrouwde krant in de bus.

Als abonnee heeft u op bd.nl toegang tot alle artikelen. Maak nu optimaal gebruik van uw abonnement Klik hier om in te loggen. 

 1. Lezers steunen krantenbezorgers: “Stroopwafels aan de deur als blijk van waardering”
  Achter de Schermen

  Lezers steunen krantenbe­zor­gers: “Stroopwa­fels aan de deur als blijk van waardering”

  In Nederland staan elke dag 6000 bezorgers bij het krieken van de dag op om de kranten van DPG Media te bezorgen bij de abonnees. Dat klepperen van de brievenbus is in het dagelijks leven voor veel mensen een vaste waarde en een belangrijk onderdeel van hun ochtendritueel. Opstaan, douchen, ontbijten, mét een verse krant. Zo zijn we dat gewend. Nu het coronavirus Nederland heeft lamgelegd, is de rol van de krantenbezorger nóg belangrijker geworden. De krant is voor veel abonnees een anker, een houvast. En alle zeilen worden bijgezet om die ‘huisvriend’ te blijven bezorgen.
 1. Vormgever Eric Schreurs zorgt ervoor dat de krant er aantrekkelijk en toegankelijk uitziet
  Over ons

  Vormgever Eric Schreurs zorgt ervoor dat de krant er aantrekke­lijk en toeganke­lijk uitziet

  Er is geen lezer die de krant kiest voor de vormgeving. Maar al zijn de verhalen nog zo interessant, ze worden niet gelezen als ze niet goed gepresenteerd worden. ,,De vormgeving moet aansluiten bij de visie van de krant”, zegt senior vormgever Eric Schreurs. ,,Aan de hand van de voorpagina moet een krant direct herkenbaar zijn. Het Brabants Dagblad is een betrokken, betrouwbare en serieuze krant. En dat wil je uitstralen, ook in de vormgeving.”
 2. De intocht van Sinterklaas in Den Bosch “Zo houd je als verslaggever het hoofd koel”
  Achter het verhaal

  De intocht van Sinter­klaas in Den Bosch “Zo houd je als verslagge­ver het hoofd koel”

  Demonstranten, dranghekken, politie, de intocht van Sinterklaas in Den Bosch was dit jaar niet alleen een groot kinderfeest. De stad is deze zondagmiddag juist het epicentrum van harde tegenstellingen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Verslaggever Marc Brink deed, samen met collega’s Johan van Grinsven en Arno Heesakkers, verslag van de gebeurtenissen. Hoe houd je het hoofd koel als om je heen zoveel gebeurt?