Thuiswerken vanwege het coronavirus, hoe vullen we de krant en site?
Achter de SchermenWerk zoveel mogelijk thuis, was de oproep van premier Mark Rutte aan Brabanders. De redactievloer van het Brabants Dagblad blijft dan ook grotendeels leeg. In deze coronatijden zorgen verslaggevers vanuit huis dat de krant en de site gevuld worden met het laatste nieuws. Een kijkje achter de schermen.
Delen per e-mail
Het is opmerkelijk rustig op straat. Zeker voor een regenachtige dinsdagochtend. Veel Brabanders hebben naar premier Mark Rutte geluisterd die maandagavond opriep om zoveel mogelijk thuis te werken. Zo hoopt hij snelle verspreiding van het coronavirus in Brabant tegen te gaan.
Hoe doen we dat bij het BD?
Natuurlijk kan niet iedereen thuiswerken. Mensen die bijvoorbeeld in de zorg of bouw werken, kunnen niet zomaar wegblijven. Maar hoe zit het eigenlijk met journalisten? Kunnen zij wel vanuit huis werken? De krant moet de volgende dag wel gewoon uitkomen, juist in deze dagen wil je lezers zo goed mogelijk informeren over het coronavirus dat Brabant ontwricht. Schoolklassen blijven leeg, extra drukte in de supermarkten en het aantal besmettingen in onze provincie neemt toe. Belangrijke nieuwsdagen, zoals we dat zeggen op de redactie. Iedereen schakelt een tandje bij. Ook de collega’s van de online redactie hebben het extra druk. Via een liveblog houden ze lezers op de hoogte van het laatste coronanieuws. En je zou het bijna vergeten, er gebeurt nog veel meer in de regio en de wereld.
De redactie geveld door het virus, je moet er niet aan denken!
Toch is het ook belangrijk om de gezondheid in de gaten te houden. Een groot deel van de redactie geveld door het coronavirus, je moet er toch niet aan denken! Daarom is maandag intern een e-mail verstuurd met de vraag om waar mogelijk thuis te werken.
Op de redactie in Den Bosch is het deze ochtend dan ook erg rustig. Geen groepje collega’s bij de koffieautomaat die de dag doornemen. De bureaus van de verslaggevers van de stadsredactie en de nieuwsdienst blijven grotendeels leeg. Ook de afdeling sales lijkt deze dag thuis te werken. Lucas van Houtert, hoofdredacteur van het Brabants Dagblad, is wel aanwezig. Hij inventariseert wie er allemaal binnenkomen. Wie niet op de redactie hoeft te zijn, wordt gevraagd huiswaarts te keren om daar de laptop op te starten. ,,Wij houden ons aan de richtlijnen van het RIVM”, licht van Houtert toe. ,,Dat betekent dat je alleen naar de redactie mag komen als je thuis je werk niet kunt doen. Eindredacteuren en vormgevers zijn hier echt nodig. Zij maken de krant. Ook de chefs werken op de redactie. Maar verslaggevers maken hun verhalen voorlopig zo veel mogelijk vanuit huis.”
Creatieve manieren om te vergaderen
Voor verslaggevers is het geen probleem om hun artikelen thuis te tikken. Ze werken vaker op locatie en kunnen makkelijk inloggen op het netwerk. Met elkaar overleggen is wel wat moeilijker, dat wordt dus vaker bellen of mailen. Of heel handig een WhatsApp-groep aanmaken of vergaderen via Skype. Je wordt creatief als het noodzakelijk is. Afspraken buiten de door gaan zoveel mogelijk door, een interview zal in deze periode wat vaker telefonisch afgenomen worden.
Het bureaublok waar de vormgevers en eindredacteuren aan werken, wordt anders ingedeeld. Normaalgesproken zitten ze naast elkaar, maar vanaf vandaag blijven ze minimaal op twee meter afstand van elkaar. Dat kan door steeds een bureau leeg te laten.
Ook de online redactie in Tilburg is voor de helft bezet. Alleen de redacteuren die echt met nieuws bezig zijn, zitten op de redactie. Het andere deel werkt vanuit huis. En als je echt snottert of verkouden bent, moet je thuisblijven.
,,We hanteren deze maatregelen om ervoor te zorgen dat straks niet de hele redactie ziek is. Want dan hebben we pas echt een probleem.”
De krant valt gewoon in de bus
In de loop van de middag komen de eerste artikelen binnen bij de eindredacteuren. Verstuurd vanaf de laptops thuis. Langzaam worden de pagina’s gevuld. Vanavond schuift de avondploeg aan om de krant vorm te geven en ook de drukkers en bezorgers doen gewoon hun werk.
Het woord corona zal de komende tijd de krantenkolommen domineren. Ook al gaat heel Brabant op slot, op de redactie brand nog licht. En de lezers krijgen ‘s ochtends vroeg gewoon hun vertrouwde krant in de bus.
Als abonnee heeft u op bd.nl toegang tot alle artikelen. Maak nu optimaal gebruik van uw abonnement Klik hier om in te loggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Brabants Dagblad viert 250e verjaardag en dít gaan we voor u doen
In de lange geschiedenis van het Brabants Dagblad was 2020 bepaald niet het makkelijkste jaar. Maar het bracht ons wel naar het begin van een bijzondere episode. Op 2 juli viert onze krant zijn 250ste verjaardag! -
'De media maken ons eerst bang,’ zegt de massapsycholoog. Is dat zo? Over onze verslaggeving coronavirus
-
Duizenden Brabanders aan het puzzelen geslagen via de nieuwe FUN omgeving
-
PREMIUM
Coronacrisis week 1: kunst en vliegwerk op verlaten redacties
-
FUN
Nieuw bij Brabants Dagblad: De prijspuzzel, puzzel en win!
Het voelt voor veel mensen misschien als een déjà vu. De restaurants zijn opnieuw gesloten, de café’s zijn dicht en de sport ligt weer stil. Voor ons vermaak zijn we wederom op onszelf aangewezen, maar dat betekent niet dat we onze heil maar weer bij Netflix moeten zoeken. In de Fun omgeving vind je iedere dag de leukste puzzels en games en ons assortiment is sinds de eerste lockdown behoorlijk uitgebreid.
-
Achter de Schermen
Voetbal bij Brabants Dagblad: voor lezers én kijkers
Menig voetbalsupporter maakt het wel eens mee: tijdens de wedstrijd een drankje halen en nét een doelpunt missen. Dan biedt Goal Alert uitkomst. In de app van het Brabants Dagblad kunnen mensen hun favoriete club(s) uit de ere- en eerste divisie aanvinken en binnen enkele minuten krijgen ze op hun telefoon een video met het doelpunt te zien. Dat is niet alleen handig in het stadion, maar ook voor thuis, onderweg of waar dan ook. In 3 stappen geïnstalleerd klik hier -
Over ons
Karlijn van Houwelingen, correspondent in de VS: ‘Hectisch, soms zwaar, maar altijd boeiend’
Karlijn van Houwelingen (32) is correspondent van het AD en de zeven regionale kranten in de Verenigde Staten. Bijna dagelijks brengt ze nieuws en achtergronden vanuit een politiek verscheurd land in hectische tijden. ,,Ik heb altijd de lezer in mijn achterhoofd: wat zou die willen en moeten weten van wat zich hier afspeelt?” -
Interview
Panenka, de mini-voetbaltalkshow voor tussendoor
Elke maandag kun je op de website van deze krant kijken naar Panenka, een actuele voetbaltalkshow met een glimlach: kort, snel en vaak licht van toon. Voor liefhebbers die het voetbal serieus nemen, maar ook weer niet te.