Vormgever Eric Schreurs zorgt ervoor dat de krant er aantrekkelijk en toegankelijk uitziet
Over onsEr is geen lezer die de krant kiest voor de vormgeving. Maar al zijn de verhalen nog zo interessant, ze worden niet gelezen als ze niet goed gepresenteerd worden. ,,De vormgeving moet aansluiten bij de visie van de krant”, zegt senior vormgever Eric Schreurs. ,,Aan de hand van de voorpagina moet een krant direct herkenbaar zijn. Het Brabants Dagblad is een betrokken, betrouwbare en serieuze krant. En dat wil je uitstralen, ook in de vormgeving.”
Eric Schreurs uit Den Bosch zorgt er samen met zijn vijf collega’s voor dat het Brabants Dagblad er elke dag weer toegankelijk en aantrekkelijk uitziet. ,,Het doel van de vormgever is om de lezer zo goed mogelijk door de krant te leiden. Je neemt ze als het ware aan de hand en zorgt ervoor dat ze onderweg niet blokkeren. Een goede krant bestaat uit een mix van lange en korte verhalen, met duidelijke koppen en intro’s. Geïllustreerd met foto’s, graphics of illustraties.
De vormgeving is goed als deze nauwelijks opvalt. Het heeft voornamelijk een ondersteunende functie. Bij een verhaal over de aanleg van windmolens, maak ik bijvoorbeeld een kaartje. Waar komen ze precies te staan en hoeveel zijn het er? Met een duidelijk kaartje of infographic maak je dat in een oogopslag duidelijk.”
De vormgevers werken in verschillende diensten. Overdag worden de regiopagina’s en de weekendbijlagen opgezet. Een groot deel van de krant is gesjabloneerd. Dat betekent dat er standaard pagina’s zijn waaruit de coördinator van de regiopagina’s kan kiezen. Deze sjabloonpagina’s zorgen voor eenheid in de krant én zorgen ervoor dat de vormgevers meer tijd hebben voor het maken van speciale pagina’s.
Race tegen de klok
De voorpagina wordt pas ‘s avonds gemaakt. Dan is duidelijk wat het nieuws van die dag is. Samen met de chef eindredactie en vormgeving kijkt Eric naar het aanbod van foto’s en verhalen. Soms is het een race tegen de klok als de deadline nadert. Dat kan stress opleveren. Toch kun je dat grotendeels voorkomen, aldus Eric. ,,Je weet van tevoren dat het laat kan worden bij een belangrijke voetbalwedstrijd. Je zorgt er dan voor dat alles klaarstaat, zodat je op het laatste moment dé foto van de wedstrijd kunt kiezen.”
Waar voldoet een goede voorpagina aan? Dat hangt af van verschillende factoren. ,,Allereerst kijken we naar de sfeer van de pagina. Is er groot nieuws zoals een aanslag? Of hebben onze journalisten zelf een groot verhaal geschreven? Dan moet de voorpagina urgentie uitstralen. Dat kun je bereiken door een goede combinatie van typografie en beeld. Toen in Brabant deze zomer de warmste temperatuur ooit werd gemeten, kleurde onze voorpagina felrood. De kop luidde: ‘Brabant de heetste’. Dan weet je direct waar het over gaat. Bij een sportvoorpagina zorgen we er juist voor dat de uitstraling actief is. Met levendige kleuren en een goede, actieve foto.”
Kleurenpalet zorgt voor eenheid
Ook het kleurgebruik en de typografie zijn erg belangrijk voor de uitstraling van de voorpagina. ,,Over kleurgebruik wordt goed nagedacht. Het kleurenpalet zorgt ervoor dat de voorpagina eenheid uitstraalt. Een kleur is nooit mooi of lelijk, pas als een kleur naast een andere staat, gaan ze samen werken. Daarom is het belangrijk dat de kleuren bij elkaar passen. Je moet voorkomen dat je willekeurige of krachteloze kleuren bij elkaar kiest. Hetzelfde geldt voor typografie. Zorg voor rust en eenheid. Alleen chocoladeletters als het gerechtvaardigd is.”
Een recent voorbeeld van een bijzondere voorpagina is de column van Linda Akkermans over seksueel geweld. In overleg met de hoofdredactie en chef eindredactie koos Eric ervoor om de woorden te laten spreken. ,,We begonnen met het verhaal en de kop kwam in het midden. ‘Zó wordt de drempel nóóit lager’.
Helemaal onderaan kwam een foto van de zege van Boris Johnson. Eigenlijk draaiden we de hele voorpagina om. Je geeft met deze opmaak meer gewicht aan het verhaal van Linda. Je staat als krant ergens voor. Dit doen we niet dagelijks, want dan verliest het zeggingskracht. Maar in dit geval wil je met behulp van de vormgeving het belang van het onderwerp laten zien.”
Onderscheid maken met kerstbijlage
Op dit moment is Eric druk bezig met de kerstbijlage, die de dag voor kerst verschijnt. ,,Met deze bijlage kun je echt onderscheidend zijn. Het is dan ook elke keer weer erg leuk om deze te mogen maken. Je krijgt alle tijd om na te denken over het concept en de fotografie. In september is de eerste brainstormsessie over mogelijke onderwerpen. In oktober en november worden de interviews afgenomen en de foto’s gemaakt. Ik overleg met de fotografen wat ik precies wil hebben, de bijlage krijgt al vorm in mijn hoofd. In de week voor kerst zet ik ‘m, samen met de schrijvers en eindredacteur, in elkaar.”
Ik wilde graag levensgrote portretten van de betrokkenen. Ze moesten recht in de camera kijken
Wat er dit jaar in de bijlage staat, houdt Eric nog even voor zich. Maar aan de hand van eerdere bijlagen vertelt hij graag over welke keuzes hij heeft gemaakt. ,,Deze kerstbijlage ging over mensen die dat jaar iets groots hadden meegemaakt. Ik wilde graag levensgrote portretten van de betrokkenen. Ze moesten recht in de camera kijken.
Door deze mensen zo groot af te beelden, krijg je echt contact met ze. Ze kijken je aan en willen je iets vertellen. Gelukkig werken we met waanzinnig goede fotografen en illustratoren die deze portretten ook kunnen maken. In de kerstbijlage van vorig jaar besloot ik foto en illustratie in elkaar te laten opgaan. Dat geeft een fantastisch mooi resultaat. Ook de nieuwe kerstbijlage wordt weer mooi. Niet alleen qua vormgeving maar ook de verhalen die erin staan zijn het lezen zeker waard.”
Eric Schreurs
Bosschenaar Eric Schreurs is in 2000 als vormgever begonnen bij het Brabants Dagblad. Hij heeft de kunstacademie gedaan en werkte jarenlang voor muziektijdschrift OOR. Bij het Brabants Dagblad heeft hij een paar grote metamorfoses meegemaakt zoals de overgang van broadsheet naar tabloid. Enkele krantenbijlagen van Erics hand hebben internationale prijzen gewonnen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Over ons
Dit speelt zich allemaal af voordat de krant bij jou in de bus ligt
Het zijn de onzichtbare werkers, de eindredacteuren van het Brabants Dagblad. Hun naam prijkt nooit boven een artikel, terwijl ze er wel voor zorgen dat dat verhaal goed in de krant staat. Ze halen (spel)fouten eruit, bedenken een flitsende kop, goed intro en zoeken er een pakkende foto bij. Want al is een verhaal nog zo interessant, als het niet goed gepresenteerd wordt, leest bijna niemand het. Eindredacteuren zijn erg nuttige maar soms niet de meest geliefde collega’s bij een krant. -
Achter het verhaal
De intocht van Sinterklaas in Den Bosch “Zo houd je als verslaggever het hoofd koel”
Demonstranten, dranghekken, politie, de intocht van Sinterklaas in Den Bosch was dit jaar niet alleen een groot kinderfeest. De stad is deze zondagmiddag juist het epicentrum van harde tegenstellingen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Verslaggever Marc Brink deed, samen met collega’s Johan van Grinsven en Arno Heesakkers, verslag van de gebeurtenissen. Hoe houd je het hoofd koel als om je heen zoveel gebeurt? -
250 jaar BD in voorpagina's: man op de maan, de eerste euro's en Roze Maandag
Vandaag, op 2 juli 2021, is het precies 250 jaar geleden dat de ’s Hertogenbossche Courant voor het eerst uitkwam. Het is de voorloper van wat we nu kennen als het Brabants Dagblad. Een jubileum dat we uiteraard vieren. Alles daarover is te lezen op onze speciale jubileumpagina en in de extra bijlage die vandaag om de krant ligt. Een bewaarexemplaar, net als de dertien voorpagina's hieronder. Een fractie van de duizenden en duizenden voorpagina's die de krant ooit heeft gedrukt. -
Over ons
Zo zorgen wij ervoor dat je de hele dag door op de hoogte blijft van het laatste nieuws
In ‘Over ons’ geven wij de lezer een kijkje achter de schermen bij het Brabants Dagblad. Welke keuzes maken wij als redactie, en welk verhaal schuilt er achter een verhaal van onze verslaggevers? Deze keer een interview met Tom van der Meer. Hij werkt op de onlineredactie en zorgt ervoor dat bd.nl up-to-date is. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
PREMIUMBD
Als de doden zijn begraven en het puin is geruimd, lijkt alles weer zoals het was
We kwamen met een comfortabel vaartje aangesnord, maar beneden in het dal moesten we abrupt in de remmen knijpen. Twee hekken versperden de weg over het bruggetje. We zetten onze vederlichte fietsjes er tegenaan en daalden voorzichtig af naar het beekje dat vredig kabbelde. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.