Volledig scherm
PREMIUM
© Erik Smits

Ambassadeur Marriët Schuurman: Veel diplomatieke diensten zijn behoorlijk macho

InterviewMensenrechtenambassadeur Marriët Schuurman (49) reist de hele wereld over. Door Nederlandse mannen wordt ze nog weleens aangezien voor secretaresse. ,,Als vrouw leer je gebruik te maken van onderschatting.’’

Ze wilde avontuur, ze kreeg avontuur. 28 was Marriët Schuurman toen ze in haar diplomatenflatje in een buitenwijk van Moskou woonde, waar kakkerlakken het trappenhuis bevolkten en het rook naar rattengif. Het waren de nadagen van Boris Jeltsin, Rusland was een chaos. Als jongste bediende op de Nederlandse ambassade was het haar taak de mensenrechtensituatie in Turkmenistan, Kazachstan, Kirgistan en Tadzjikistan te monitoren.

  1. Twaalf Israëlische tieners verdacht van groepsverkrachting Britse toeriste op Cyprus

    Twaalf Israëli­sche tieners verdacht van groepsver­krach­ting Britse toeriste op Cyprus

    Twaalf Israëliërs, in leeftijd variërend van 15 tot 18 jaar, blijven nog zeker acht dagen in de politiecel op het Grieks-Turkse eiland Cyrpus, omdat ze worden verdacht van groepsverkrachting van een 19-jarige Britse toeriste. Volgens de vrouw, die vakantie vierde in de badplaats Ayia Napia, had ze een prille verhouding met één van de verdachten. Maar toen ze met hem op haar hotelkamer zat, stormden zijn elf vrienden binnen waarna de vrouw volgens eigen zeggen langdurig werd misbruikt.