Aangeboden door Reaal
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het Brabants Dagblad zijn hier niet bij betrokken.

Doe de nabestaandencheck en zie hoe jij je geliefde(n) verzorgd kunt achterlaten

ReaalJe denkt er liever niet aan, en zeker niet rond Valentijnsdag. Maar misschien is dit juist hét moment om stil te staan bij de financiële gevolgen, wanneer jij of je partner overlijdt. Door dat nu te doen, geef je je gezin straks immers een extra steun in de rug. Dat is pas echte liefde!

Het overlijden van je partner is een van de verdrietigste en ingrijpendste gebeurtenissen in je leven. Opeens is de persoon die er altijd was om mee te sparren, je intiemste gedachten te delen, gezellig op pad te gaan en gewoon samen op de bank te zitten er niet meer. Dat verlies heeft grote emotionele gevolgen voor de achterblijvers. En ook grote financiële consequenties.

Hoogste kostenposten

Vaak verdwijnt daarmee ook opeens (een deel van) het inkomen van een huishouden. De vaste lasten blijven echter gewoon doorlopen. Voor veel Nederlandse huishoudens behoren de woonlasten tot de hoogste kostenposten. Dat geldt zowel voor een huurhuis als een eigen woning. Na een groot verlies krijgen de nabestaanden daardoor te maken met zorgen die je juist dan wil vermijden. Met in het ergste geval zelfs de kans dat ze het dak boven hun hoofd kwijtraken.

Wonen zonder zorgen, ook als je huurt

Voor een koopwoning gaat het sluiten van een hypotheek vaak samen met een (veelal verplichte) overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert uit als jij of je partner voor een bepaalde datum overlijdt. Met dat geld kunnen de nabestaanden bijvoorbeeld de hypotheek (deels) aflossen, zodat ze zonder extra zorgen in de eigen woning kunnen blijven wonen. Helaas is dat niet automatisch zo geregeld als je in een huurhuis woont. Dat betekent dat de achterblijvende partner in dat geval alleen opdraait voor de huurkosten. Een extra belasting, in een toch al moeilijke tijd. Dankzij een overlijdensrisicoverzekering kan de achterblijvende partner de maandelijkse huur en andere woonlasten blijven betalen.

Kinderopvang en vakantie

Er zijn ook veel andere goede redenen om een overlijdensrisicoverzekering te overwegen. Met alleen een dak boven je hoofd ben je er immers nog niet. Is er bijvoorbeeld ook nog voldoende geld voor de sportclub, een vakantie of die leuke hobby? En kunnen je kinderen nog wel naar de kinderopvang? En later ook de studie van hun keuze gaan doen? Met andere woorden: kunnen ze hun leven blijven leven zoals ze dat gewend zijn? Een prettige gedachte als je dat nu vast goed regelt.

Erfbelasting

Met een overlijdensrisicoverzekering kun je ook nu al veel andere vervelende financiële gevolgen voor je gezin wegnemen. Wist je bijvoorbeeld dat nabestaanden die een huis erven mogelijk ook erfbelasting moeten betalen over de waarde van dit huis? Het belastingpercentage kan oplopen tot twintig procent. Een fors bedrag, dat je niet zomaar even beschikbaar hebt. Met een overlijdensrisicoverzekering kun je ook dit risico geheel of gedeeltelijk afdekken. Laat je hierbij altijd goed adviseren.

Onzichtbare financiële tegenvallers

Zo zijn er nog talrijke andere onzichtbare financiële tegenvallers die pas na een overlijden opeens de kop opsteken. Het partnerpensioen kan tegenvallen. Of misschien is daar zelfs helemaal geen sprake van. De alimentatie voor je kinderen valt opeens weg. Of de omzet van een eigen bedrijf valt mogelijk aanzienlijk terug. Natuurlijk wil je nu al zorgen dat je nabestaanden straks niet ook nog met deze extra financiële zorgen worden geconfronteerd. Fijn dus om te weten dat je daar nu iets aan kunt doen!

Doe nu de nabestaandencheck

Wil je weten wat de financiële gevolgen zijn als jij (of je partner) plotseling komt te overlijden? Doe dan nu de nabestaandencheck en bepaal welk bedrag jij kunt verzekeren in een overlijdensrisicoverzekering om je geliefden verzorgd achter te laten. Dat is dan wel zo lekker geregeld! Lees meer op reaal.nl/wonen.