Wandelaars in Milaan, waar in de omgeving veel besmettingen met het coronavirus zijn
Volledig scherm
PREMIUM
Wandelaars in Milaan, waar in de omgeving veel besmettingen met het coronavirus zijn © EPA

Zijn die quarantaines niet wat overdreven? En zes andere vragen aan dé corona-expert

Met een besmetting vlak over de Duitse grens komt het coronavirus steeds dichterbij. Tegelijkertijd sterven nog altijd veel meer mensen aan normale griep dan aan het nieuwe virus. Zijn de draconische maatregelen tegen Covid-19 niet wat overdreven? Zeven vragen aan Marion Koopmans, hoofd van de afdeling virologie van het Erasmus MC en adviseur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In Langbroich, vlak over de grens bij Sittard, zijn scholen en kinderdagverblijven gesloten nadat maandagavond een besmetting met het coronavirus is vastgesteld. Italië heeft een hele regio afgegrendeld. Is dat werkelijk nodig? Tot nu toe stierven 2700 mensen aan het coronavirus, het gros in China. Dat is maar net iets meer dan het aantal slachtoffers dat een gemiddelde griepgolf elke winter alleen al in Nederland maakt.
,,We zien dat het virus te stoppen is met quarantainemaatregelen. Dat is bewezen in Wuhan, waar het aantal besmettingen sinds drie weken afneemt. En op veel plekken waar het virus door reizigers heen is gebracht, zoals de zestien eerdere gevallen in Duitsland. Door de maatregelen daar zijn wij ook geholpen, omdat ze een heleboel nieuwe besmettingsgevallen hebben voorkomen.’’

  1. LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    LIVE | Merkel wil niet naar Trump voor G7, meer doden in Brazilië dan in Spanje

    Donald Trump heeft gezegd dat de VS vanaf vandaag de banden met wereldgezondheidsorganisatie WHO verbreekt. Hij verwijt de organisatie aan de leiband van China te lopen en niet transparant te zijn geweest over de uitbraak van het coronavirus. In Nederland zijn volgens het RIVM de afgelopen 24 uur 28 overleden personen die besmet waren met het longvirus. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het vorige liveblog terug.