Volledig scherm
De stemming zat er gisteren al goed in voor de wedstrijd tegen Engeland. © BSR Agency

Zoveel kost het om Oranje live te zien in de finale

Nederland kan zondagavond zomaar geschiedenis schrijven door als eerste land de UEFA Nations League te winnen. Genoeg reden om naar Portugal af te reizen, maar dat kost wel een paar centen. Desondanks wordt verwacht dat Porto oranje zal kleuren.

Het probleem zit 'm niet zozeer in kaartjes voor de wedstrijd. Exorbitante bedragen betalen via marktplaatsen overal ter wereld is niet nodig: Oranjefans die nu last minute beslissen om de finale tegen Portugal in het Estádio do Dragão in Porto bij te wonen, kunnen nog zonder moeite via het officiële ticketkanaal van de UEFA een kaartje bemachtigen. Voor 50 euro ben je binnen, voor 150 euro zit je aan de lange kanten van het veld. ,,Via ons zijn vierduizend kaarten verkocht”, weet Monique Kessels van de KNVB. ,,Na de wedstrijd van gisteren zijn er weer tickets via de UEFA beschikbaar gekomen van Engelse supporters die hun finaleplaatsen teruggeven.” 

Ook een slaapplek is niet heel lastig te vinden. Volgens huizenverhuurder Airbnb was vrijdag aan het begin van de middag 76 procent van de accommodaties geboekt voor de nacht van zondag op maandag. Op Booking.com gaat het harder: al 97 procent is bezet. Prijzen lopen op van een kleine drie tientjes voor een bed in een slaapzaal van een hostel tot zo’n driehonderd euro per persoon in een luxe hotel.

Maar de grootste greep in de portemonnee is het vliegticket. Een snelle blik op vergelijkingssites leert dat wie zaterdag van Amsterdam naar Porto vliegt en maandag weer teruggaat, 727 euro kwijt is. De maandagvluchten vanuit Porto lijken allemaal al uitverkocht - genoemde prijs is voor een vlucht met een overstap op Lissabon. Supporters die een extra vrije dag willen opofferen, kunnen dinsdag wel vanuit de noordelijke Portugese stad terugvliegen voor een kleine 600 euro retour.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
De Oranjeparade gisteren in Portugal. © BSR Agency

Lyrisch

Wat Theo Pouw van Supportersclub Oranje betreft is het allemaal de moeite waard. Hij verwacht een oranje zee van zo'n tienduizend landgenoten in Porto. ,,Ik ben normaal gesproken best kritisch, maar na de wedstrijd van gisteravond ben ik echt lyrisch over de Nations League. Wat een spektakel. Luister, zondag pakken we de winst en dat is een historisch moment, als eerste land dat deze prijs op zijn naam schrijft. Daar moet je bij zijn.”

Maar, waarschuwt hij, reis niet zonder kaartje af naar Porto om ‘de sfeer te proeven’. ,,Het is nog niet zo'n feest als het EK of WK.” Toch zal de stemming er zondag in Porto al vroeg in zitten: de KNVB richt in het Jardim Paulo Vallada een fanzone in. Vanaf 12.00 uur treedt er een dj op en de fans lopen aan het eind van de middag in een Oranjeparade naar het stadion. Op naar de confrontatie met Ronaldo en co.

Erik reist met zijn vrienden het Nederlands vrouwelftal achterna op een wel heel bijzondere manier: