Volledig scherm
De brand in het natuurgebied bij 't Zand in Alphen. © Jeroen Stuve

Alertheid bij camping 't Zand om flinke bosbrand in de buurt, vuur inmiddels geblust

UPDATEALPHEN-CHAAM - Gasten van camping 't Zand in Alphen zijn zondagavond gewaarschuwd, omdat in de buurt een grote natuurbrand woedde. Ze hoefden de camping niet te verlaten, maar werden door de brandweer wel gewaarschuwd om extra alert te zijn en rustig te blijven. Een groep van dertig kinderen en zestien begeleiders die in het bos kampeerden moesten wel in allerijl worden geëvacueerd.  

De bosbrand werd iets voor 19.00 uur ontdekt. Pas na 2,5 uur was het vuur geblust. Tot die tijd waren mensen op de camping extra alert. Hoewel het vuur op enige afstand van de camping woedde, werden de vakantiegangers door het campingpersoneel gewaarschuwd. Uiteindelijk was het niet nodig om de 1200 campinggasten te evacueren, omdat de wind de andere kant op stond. 

Volledig scherm
Brandweer in het bos bij 't Zand in Alphen. © Toby de Kort

Aanvankelijk ging het om een bosgebied van zo'n tachtig meter dat in brand stond. Het vuur verplaatste zich echter, omdat de brandweer moeite had met blussen. Het vuur was dermate heet dat de brandweermensen niet dicht in de buurt kondenkomen.

Omdat het risico op uitbreiding erg groot was werden tientallen brandweermensen opgeroepen. Een twintigtal brandweerwagens uit onder andere Tilburg, Oisterwijk en Breda was aanwezig om te blussen. Een deel van deze mensen blijft de hele avond nog aanwezig om na te blussen. 

Gehinderd door toeschouwers

Brandweermensen in het gebied werden gehinderd door toeschouwers die er niets te zoeken hebben. Dat zorgde voor gevaarlijke situaties, waarschuwde een woordvoerder van de veiligheidsregio. ,,Ik zou willen zeggen: wie er niets te zoeken heeft, wegwezen!'' 

Tilburg e.o.