Volledig scherm
© ED

Alphen herstelt het Bels Lijntje

ALPHEN - De onderbreking van het Bels Lijntje in de kom van Alphen moet hersteld worden, vindt de gemeente. Ook wil die een rustpunt langs de route creëren.

In Alphen wordt naast fietspad het Bels Lijntje een rustplek ingericht. Het zogenoemde NS-pleintje tegenover café Welkom krijgt een facelift met onder meer een speelvoorziening en een bord met informatie over dit voormalige spoortraject. Dat gebeurt omdat het volgend jaar 150 jaar is geleden dat de spoorlijn tussen Tilburg en Turnhout in gebruik werd genomen. Na de opheffing van de spoorlijn, in 1973, is op die route een fietspad aangelegd. De gemeenten die langs de route liggen, willen ter gelegenheid van dit jubileum het fietspad meer body geven.

Fietsroutekaart
Onlangs werd er een fietsroutekaart ‘Beleef de streek van het Bels Lijntje’ uitgegeven waarmee recreanten ook de omgeving van het fietspad kunnen verkennen. Een ander plan is de inrichting van zeven rustpunten langs het Bels Lijntje. „We zijn het aan onze stand verplicht er zeker één en misschien wel twee te maken”, zegt burgemeester Joerie Minses van Alphen-Chaam. „Alphen was in het verleden een belangrijke halteplaats in de treinverbinding.” Het voormalige station stond bij de plek die nu als rustpunt wordt ingericht. Als er nog een tweede in Alphen komt, zal dat meer richting Schellestraat komen te liggen.

Bedrijventerrein
Minses wil tevens de onderbreking van het fietspad in Alphen ‘herstellen’. Bij dit NS-pleintje houdt het fietspad even op en pas bij de rotonde Boshoven gaat het weer verder. Die onderbreking komt omdat in Alphen op de doorgaande route in het verleden een bedrijventerrein is aangelegd. Fietsers moeten nu zelf hun weg zoeken naar de aansluiting. Alphen-Chaam trekt voor die verbeteringen en het rustpunt 51.000 euro uit.

Tilburg e.o.