Volledig scherm
De Aeolus satelliet lanceerde woensdagavond om 23.30 uur (Nederlandse tijd). © EPA

Alphenaar Stoffelen ziet levenswerk de lucht in gaan: 'Alsof je eigen kind het huis verlaat'

KOUROU - Het was emotioneel, spannend en sensationeel: woensdagavond lanceerde dan eindelijk satelliet Aeolus in Kourou, Frans Guyana. Alphenaar Ad Stoffelen, die de voorbije jaren werkte als wetenschappelijk onderzoeker voor de realisatie van de satelliet, is zwaar onder de indruk.

"Het was geweldig! Er heerste een uitgelaten stemming. En dat is natuurlijk logisch, na al die jaren", vertelt Stoffelen vanuit zijn hotelkamer in Kourou. "Het verliep precies zoals je het zou verwachten: met z'n allen van tien tot nul aftellen. Heel gaaf."

Hoewel de lancering naar wens verliep, was het daarna afwachten wat er in de lucht stond te gebeuren. Het duurt namelijk een uur alvorens de raket zich ontdoet van de satelliet en de satelliet kan functioneren waarvoor hij de lucht is ingestuurd.

Quote

Ja, toen vlogen mijn collega's en ik elkaar in de armen van geluk. Een emotioneel moment

Ad Stoffelen

"Natuurlijk was dat spannend. We moesten immers een uur wachten of de satelliet 'aan gaat'. Toen we eenmaal terug waren bij het hotel kregen we berichten dat de satelliet in veilige modus en in goede staat het luchtruim had bereikt. Ja, toen vlogen mijn collega's en ik elkaar in de armen van geluk. Een emotioneel moment."

Metafoor

En dat is logisch ook, na tientallen jaren pionierswerk. Stoffelen verzon er een metafoor voor: "Zie het als je bloedeigen kind die het huis verlaat. Hij kan nu aan zijn carrière beginnen", verwijst de Alphenaar naar Aeolus, die nu tests gaat uitvoeren op 320 kilometer hoogte.

Het bouwsel gaat vanuit de ruimte met een laser de wind, aerosolen en wolken op aarde meten. Deze metingen moeten meteorologen en andere wetenschappers nauwkeurige data opleveren voor betere weersvoorspellingen. Daar kan Stoffelen dan weer mee aan de gang. Hij kijkt er naar uit. "Het was overweldigend, fantastisch. Nu ga ik terug naar Alphen, wachtende op de resultaten", besluit hij.

Tilburg e.o.