Volledig scherm
© Marc Bolsius

Commissaris van de Koning bezoekt Alphen-Chaam

ALPHEN - Hoog bezoek woensdag in de gemeente Alphen-Chaam. Commissaris van de Koning Wim van de Donk kwam daar op werkvisite om zich te laten bijpraten over het reilen en zeilen van de kernen die tot de gemeente behoren en maakte ook even tijd om langs te wippen bij twee bedrijven.

Glimlachend klimt Wim van de Donk in een grote landbouwwagen. Hij zwaait zijn lange, grijze jas over de rode ladder en klautert behendig naar boven, waar de geboren Veghelaar zich achter het stuur in de bestuurderscabine laat bijpraten over hoe werknemers van loonbedrijf Van Eijck het enorme voertuig doorgaans bedienen. 

De Commissaris van de Koning maakt in het buitengebied van Alphen een praatje met ambtenaren van het gemeentebestuur en enthousiaste werknemers van het bedrijf, dat onder meer gespecialiseerd is in grondbewerking, transport en mestdistributie.

En ook op Landgoed De Hoevens, dat omgetoverd is tot een natuurbegraafplaats en natuurkampeerterrein, laat hij zich hierna geduldig bijpraten over ontwikkelingen over de Alphense natuur. ,,Gemiddeld eens in de twee weken bezoek ik een gemeente in Brabant en ik vind het erg interessant wat daar allemaal gaande is", aldus Van de Donk over zijn aanwezigheid.

Brandbrief

Maar er worden tijdens dit werkbezoek uiteraard ook serieuzere zaken besproken. Voorafgaand aan de bedrijfsbezoeken besprak hij met onder meer burgemeester Joerie Minses en diens collega's op het gemeentekantoor in Chaam over problematiek in het buitengebied van de gemeente (waar soms drugsdumpingen plaatsvinden) en over de verkeerssituatie. De dorpsraad Chaam greep de komst van Commissaris van de Koning Wim van de Donk aan om hem een brandbrief te overhandigen.

Daarin vraagt de raad om actie, zodat een oplossing gevonden wordt voor de (vracht)verkeersoverlast op de N639, die het dorpscentrum doorkruist. 'Inwoners moeten dagelijks deze drukke weg meerdere keren oversteken. Dit levert gevaarlijke situaties op, het gaat ten koste van de luchtkwaliteit en het groen is door de dominante weg nagenoeg verdwenen', zo schrijft de groep onder meer. 

Zowel Commissaris Van de Donk als burgemeester Joerie Minses erkent het probleem. Minses: ,,We moeten er nu echt voor gaan zorgen dat de N639 in Chaam een 30 kilometerzone wordt." Van de Donk: ,,De snelheid op de weg moet omlaag, de snelheid in besluitvorming omhoog."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.