Dertig kamperende kinderen moeten vluchten voor bosbrand in Alphen

VIDEOALPHEN - Een groep van dertig kinderen en zestien volwassenen heeft zondagavond moeten vluchten voor de bosbrand die woedde in natuurgebied 't Zand. Ze kampeerden in het bos en werden verrast door de vlammen, die wel erg dichtbij kwamen.

De groep was zich erg bewust van de gevaren van bosbranden, zegt een leidster. De kinderen, afkomstig uit Leiden, arriveerden zaterdag in het bos en sliepen in tentjes in het bos. Om de droogte besloten ze bijvoorbeeld zelf geen echt kampvuur te maken, maar alleen wat sfeer te maken door elektrische lichtjes op wat hout te leggen. 

Zondagavond rond 19.00 uur brak buiten hun schuld toch een bosbrand uit, niet ver van de tenten. De groep besloot zelf te vluchten voor het vuur, nog voor de brandweer hen kon opdragen om te vertrekken, zegt Imne Schout van de gemeente Alphen-Chaam. Hoewel de vlammen hun tenten in de buurt van de Fransebaan uiteindelijk niet bereikten, kwam de brand wel erg dichtbij. Met een paar spullen die ze konden dragen vluchtten de kinderen en de begeleiders het bos uit.

Veertig minuten lopen

Aan de rand werden ze opgevangen door de politie, die ze naar een veilige plaats heeft gebracht. De gemeente heeft opvang voor ze kunnen regelen in het scoutinggebouw van Alphen. Om daar te komen moest de groep om het brandende bos heen lopen; een tocht van zo'n veertig minuten. 

Hoewel de schrik er goed in zat, bleef iedereen volgens Schout rustig. In het bos wordt zondagavond laat nog nageblust. Het was in principe veilig genoeg om terug te keren. De kinderen brengen de nacht echter door in het scoutinggebouw, om zo een beetje tot rust te komen, vertelt wethouder Ton Braspenning, die ook ter plaatse is. 

Volledig scherm
De luchtbedjes die in allerijl zijn verzameld voor de kinderen en volwassenen die moesten vluchten voor de natuurbrand in Alphen. © Imre Schout
Volledig scherm
De scouting waar de kinderen verblijven. © Tom Tacken

Luchtbedden

Imne Schout deed op sociale media een oproepje aan mensen in de buurt, omdat er luchtbedden en slaapzakken nodig waren. Binnen een uur had ze er voldoende, tot vreugde van de leiding van de vakantiegroep. Die was ook erg lovend over de communicatie van de brandweer en gemeente. ,,We kregen constant nieuwe updates.'' 

De groep kampeerders, zelf geen scouts, blijven tot maandagochtend na het ontbijt in het gebouw aan de Zandstraat. Daarna kunnen ze naar verwachting weer terug naar hun kampeerterrein. Of ze daar blijven is nog niet duidelijk. 

Camping gespaard

Gasten van camping 't Zand, iets verderop in het natuurgebied, hoefden hun kampeerplaatsen niet te verlaten. De 1200 vakantiegangers werden wel gewaarschuwd dat als de brand zich verder zou uitbreiden, de camping mogelijk worden geëvacueerd. Dat was uiteindelijk niet nodig, omdat de wind de andere kant op stond. 

Het vuur in het natuurgebied is sinds 21.30 uur gedoofd. De brandweer is nog wel in de weer met nablussen. 

Volledig scherm
Brandweer in het bos bij 't Zand in Alphen. © Toby de Kort

Tilburg e.o.