Volledig scherm
De drie reuzen van de gemeente Tilburg paraderen over de kermis van 2018 (vlnr): D’n Udenhoutse Broeder, Caecilia/Sint Willibrordus en Fraans Krèùk. © Tom Tacken/BD

Er komt weer een reus bij: Hermanus van Alphen

ALPHEN - De familie van Midden-Brabantse reuzen krijgt uitbreiding. In Alphen gaat volgend jaar Herman of Hermanus het licht zien. 

Hij zal de geschiedenis van de Tempeliers in herinnering gaan roepen. De enige commanderij van deze machtige orde van kruisridders, opgeheven in 1314, stond in Alphen. Op 26 januari 2019 wordt in Alphen een dag rondom de Tempeliers georganiseerd, waarop ook Hermanus zich zal tonen.

Volledig scherm
Johanna Abcovia, de reuzin van Goirle, op de Tilburgse kermis van 2018. © Tom Tacken/BD

Het plan om ook Alphen van een reus als symbool van saamhorigheid en identiteit te voorzien, werd twee jaar geleden al gesmeed. De Stichting Promotie Alphen nam het voortouw. 'Willibrordus' werd als naam geopperd, maar het wordt dus Hermanus. In buurgemeente Goirle paraderen sinds drie jaar al twee reuzen: Johanna Abcovia (Goirle zelf) en Toon mee `t Vèèreke (Riel). Tilburg kent Fraans Krèùk, d'n Udenhoutse Broeder en Caecilia/Sint Willibrordus (voor Berkel-Enschot). Hilvarenbeek heeft Hildewaris; Gilze Gullemoei; Oisterwijk Peer Paorel; Moergestel Ermelindis; en Heukelom de Heukelomse Mie. De gemeente Oisterwijk, waar op initiatief van de Moergestelse Stichting WieKentKunst vanaf 1999 de eerste Midden-Brabantse reuzen opduiken, heeft ook de beschikking over het reusje Hendrik.

Reuzenoptocht

Goirle maakt zich op voor een Reuzenoptocht op zondagmiddag 7 oktober. Uit Brabant, Limburg, Vlaanderen en Wallonië worden in totaal 32 reuzen, reuzinnen en reusjes afgevaardigd. Ook wordt een reuzendans uitgevoerd. De eerste Goirlese Reuzenoptocht vindt plaats vijftig jaar na de laatste Sint Jansstoet
van 1968.  

Tilburg e.o.