In deze plaats wonen relatief de meeste miljonairs van Brabant

Kaart + VideoALPHEN-CHAAM - Het aantal miljonairs in Nederland is weer verder toegenomen. Ons land telde begin 2016 112.000 miljonairshuishoudens, het grootste aantal sinds 2006. Alphen-Chaam was met een percentage van 4,6 procent de plaats met relatief de meeste miljonairs van heel Brabant, blijkt uit cijfers van het CBS.

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Grootste stijger van alle plaatsen in Nederland bleek Baarle-Nassau, deze gemeente is opgeklommen van de 113e plek in 2009 naar een plaats in de top tien vanaf 2014. Onder de provincies telde Zeeland naar verhouding de meeste rijkaards.

Toename

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde de huishoudens met een vermogen van 1 miljoen euro of meer, maar rekende de waarde van het eigen huis en de eventuele hypotheekschuld niet mee.

Sinds het CBS in 2006 miljonairs telt, is hun aantal elk jaar toegenomen, met uitzondering van 2009. Op 1 januari 2006 waren er 72.000. Het bureau tekent erbij aan dat een miljoen euro in 2016 een andere waarde had dan in 2006.

Ouder

Miljonairs zijn gemiddeld ouder dan niet-miljonairs, becijferde het bureau verder. ,,In 2016 waren de hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens gemiddeld bijna 7,5 jaar ouder dan die van de overige huishoudens. Minder dan 5 procent van de miljonairs is jonger dan veertig jaar."

De hoofdkostwinners van miljonairshuishoudens zijn vaak hoogopgeleid: bijna de helft genoot hoger onderwijs, aldus het CBS, dat de tellingen verrichtte op verzoek van de bank Van Lanschot.

Tilburg e.o.