Levenswerk van Alphenaar Ad Stoffelen gaat vanavond de lucht in: hij werkte 16 jaar aan een satelliet
KOUROU - Eventjes op en neer van Alphen naar Kourou in Frans-Guyana. Ad Stoffelen bevindt zich momenteel in het noord-oosten van Zuid-Amerika om de lancering van een nieuwe en in de wereld unieke satelliet bij te wonen. Een project waar de Alphenaar een flinke steen aan bijdroeg.
Delen per e-mail
Aeolus, in de Griekse en Romeinse mythologie beter bekend als de God van de wind. Daar is de satelliet naar vernoemd en waar een bedrag van bijna 500 miljoen euro mee is gemoeid. Het immense bouwsel gaat vanuit de ruimte met een laser de wind, aerosolen en wolken op aarde meten. Deze metingen moeten meteorologen en andere wetenschappers nauwkeurige data opleveren voor betere weersvoorspellingen.
Typerend is dan ook dat juist de wind de lancering, die maandagavond plaats zou vinden, met een dag heeft uitgesteld. "Het waaide te hard", vertelt Stoffelen aan de telefoon. "Maar vanavond ga ik vol spanning kijken. Het lanceerplatform is gelegen aan het water. Mocht er iets fout gaan, dan is het toch veiliger zonder wind. De raket, ter grootte van een kerktoren, kan altijd klappen, maar die kans is heel klein, hoor."
De raket, ter grootte van een kerktoren, kan altijd klappen, maar die kans is heel klein, hoor.
De Alphenaar, reeds 31 jaar werkzaam bij het KNMI, is voor drie dagen neergestreken in het oostelijke buurland van Suriname. De voorbije jaren werkte hij als wetenschappelijk onderzoeker voor de realisatie van de satelliet. Daarvoor zat Stoffelen in de adviescommissie van de European Space Agency (ESA).
Zestien jaar
In de productie van de satelliet zat tientallen jaren pionierswerk. "Al vanaf 2002 zijn we bezig met de productie ervan, met een groot team van bedrijven en instituten. Nu, zestien jaar later, is het zover", weet Stoffelen. Woensdagavond gaat de satelliet met een raket de lucht in. Eenmaal in de lucht, op z'n 320 kilometer hoogte, gaat de Aeolus aan het werk. Na een maand tijd zullen er tal van metingen binnenkomen.
"Dat is nog even afwachten, dan pas kunnen we met de gegevens aan de slag. Maar op langere termijn zal de satelliet grote voordelen bieden." En kan het KNMI de luchtstromingen in de bovenlucht en dus de weersomstandigheden nog nauwkeuriger meten. Het KNMI gebruikt satellietmetingen van over de hele wereld. De Aeolus-gegevens zullen ook wereldwijd gebruikt worden.
Verder in het nieuws
-
Alphen: nog een jaartje prins Sooj d'n Irste
ALPHEN - Prins Sooj d'n Irste gaat volgend jaar op herhaling in Struivenlaand (Alphen). Dat is afgelopen weekend bekend gemaakt tijdens het 11e van de 11e bal in café Cuba in Alphen. -
Recordaantal aankomende studenten Universiteit Tilburg
TILBURG - Amper nog parkeerplek, uitpuilende proefcolleges, rijvorming bij de warme stroopwafels en piepers&rund. Recente negatieve publiciteit deert Tilburg University niet: recordaantal aankomende studenten. -
PREMIUM
Verzet buren tegen 'glamping' Alphen
ALPHEN - De Alphense familie Maas wil zo snel mogelijk beginnen met de aanleg van vaste safaritenten achter hun pluimveehouderij aan de Kwaalburg, zo bleek gisteren tijdens een spoedzaak bij de Raad van State. -
Alphense buurten strijden voor eeuwige roem
-
Rechtszaak over grote drugslab in Baarle-Nassau aangehouden
BAARLE-NASSAU/BREDA - De rechtszaak over het grote drugslab dat in januari 2017 werd aangetroffen in Baarle-Nassau is vanmiddag niet doorgegaan. De rechtbank in Breda moest de zaak tegen de 44-jarige verdachte aanhouden en uitstellen tot 29 januari.
-
Eerste deel van nieuwe Randweg Baarle geopend
BAARLE - Vanaf vandaag is het eerste deel van de nieuwe Randweg Baarle open voor verkeer. Het gedeelte tussen de rotonde Bredaseweg en rotonde Alphensweg is nog niet helemaal af, maar kan vanaf nu wel gebruikt worden. -
Aanpak verwarde personen faalt, maar Brabantse gemeenten zeggen dat ze het goed geregeld hebben
DEN BOSCH - Een derde van de Nederlandse gemeenten pakt de problemen met verwarde personen niet goed aan. Politie, Openbaar Ministerie en zorgverleners zijn pessimistischer: deze zorg zou in 40 (!) procent van de gemeenten onvoldoende zijn. In de regio van het BD zeggen gemeenten de zaak op orde te hebben. -
Trouwen bij Joeri Minses kan voortaan: de burgemeester van Alphen-Chaam is een babs geworden
ALPHEN - Door de burgemeester in de echt worden verbonden, dat kan niet zomaar. De eerste burger van een gemeente moet daarvoor de status van buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand hebben. Joeri Minses, burgemeester van Alphen-Chaam, heeft hem sinds kort.