Volledig scherm
© Tom Janssen

Oud-klokkenluider neemt het op voor lotgenoten: 'Ze zitten meestal diep in de shit'

ALPHEN - Gerrit de Wit, zelf ooit klokkenluider, kreeg als expert tientallen andere klokkenluiders aan zijn tafel. Mensen die vergeefs hebben gepoogd een misstand aanhangig te maken, en daardoor de grond onder hun voeten zijn kwijtgeraakt.

Anthony Jacobi bracht fraude bij Reclassering Nederland aan het licht.
Volledig scherm
Anthony Jacobi bracht fraude bij Reclassering Nederland aan het licht. © nvt

,,Ze zitten meestal diep in de shit", zegt de Alphenaar. ,,Ze komen in financiële en relatieproblemen terecht. Ze hebben stress en gezondheidsklachten. Hun sociale netwerk is naar de kloten. Sommigen zien geen uitweg meer."

De Wit, die ooit zelf corruptie bij het toenmalige ministerie van VROM aan het licht bracht, staat via de mede door hem opgerichte Expertgroep Klokkenluiders melders bij. En komt schrijnende gevallen tegen.

Rotterdammer Anthony Jacobi is een van hen.  Hij kreeg een angststoornis, die negen jaar na het luiden van de klok (misstanden bij Reclassering Nederland) nog steeds onverwacht de kop opsteekt. Hij belandde zeven keer voor behandeling in een crisiscentrum. Zijn vrouw raakte hij kwijt. Zijn huis ook. Financieel zit hij aan de grond. ,,Ik weet niet meer wat het is om stabiele grond onder de voeten te hebben."

Hij past naadloos in het beeld dat Tilburg University vorige week de wereld in slingerde. Vergelijkend onderzoek - waaraan Jacobi deelnam - wijst uit dat klokkenluiders vaak zelf het haasje worden - en lang blijven - door wat er na hun meldingen gebeurt. Vijfenveertig procent heeft bijzonder ernstige psychische klachten, zoals angsten en depressies.

Altijd hetzelfde

Wat Jacobi meemaakte staat niet op zich, weet De Wit inmiddels maar al te goed. ,,Het zijn altijd dezelfde mechanismen die spelen. Een melding wordt ontkend of kleingemaakt, evenals de melder. Hij wordt niet geloofd, zwartgemaakt of gecriminaliseerd. Er wordt misbruik gemaakt van macht en van procedures die eigenlijk bedoeld zijn om rechten te waarborgen."

Weet waar je aan begint, bereid je goed voor en win deskundig advies in, is dan ook het devies voor aspirant-klokkenluiders. Anthony Jacobi: ,,Hoe gerechtvaardigd ook, doe het alleen als je bereid bent alles wat je hebt opgebouwd te verliezen. Wie dit pad bewandelt, moet weten dat hij alleen komt te staan. Het zou vals zijn om daar niet voor te waarschuwen."

Lees de uitgebreide reportage in het Brabants Dagblad van zaterdag 3 maart.

Alphenaar Gerrit de Wit kreeg in 2015 een lintje voor zijn baanbrekende werk voor klokkenluiders.
Volledig scherm
Alphenaar Gerrit de Wit kreeg in 2015 een lintje voor zijn baanbrekende werk voor klokkenluiders. © Joris Buijs / Beeld Werkt
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.