Volledig scherm
Jozef Segers bij zijn ouderwetse zelfbinder. © Tineke Louwerse

Oude tijden herleven op Boerendag Alphen

ALPHEN – Op de 33ste Boerendag in Alphen vierde de nostalgie weer hoogtij. Het evenement trok zaterdag volgens één van de organisatoren Toon Timmermans ruim 3.000 bezoekers.

Het leverde mooie plaatjes op: de mannen die lieten zien hoe er vroeger werd geploegd, gemaaid of gedorst. ,,Voor de oorlog was de komst van de zelfbinder het toppunt van techniek. Voordien werden de schoven graan met de hand gebonden”, geven Wim van Gorp (79) en Jozef Segers (69) een voorbeeld. Ze hebben het allemaal nog meegemaakt.

Bezoekers kwamen uit de naaste omgeving maar ook van verder weg, zoals Linda Jacobs uit Steenbergen met haar dochters Lieke (8) en Liza (5). Thuis heeft ze een aardappelteeltbedrijf. ,,Maar het is mooi om hier de kinderen eens te laten zien hoe het vroeger ging. Nu gaat veel zo automatisch.” Rondom het centrale dorpsplein waren veel oude ambachten verzameld zoals een hoefsmid, mandenvlechter, touwslager of ganzenhoeder. Bij het wasvrouwtje konden de kinderen de was in een ouderwetse tobbe doen.

Volledig scherm
Dorsen met de vlegel. © Tineke Louwerse
Volledig scherm
Kinderen halen de was door een ouderwetse mangel. © Tineke Louwerse

Tilburg e.o.