Volledig scherm
Johanna Abcovia, de reuzin van Goirle, op de Tilburgse kermis van 2018. © Tom Tacken/BD

Reus Hermanus kan in Alphen wel een paar sterke schouders gebruiken

ALPHEN - Een reus maken is het probleem niet. Maar wie gaat er straks mee de straat op? Die zorg vervult Jan Kokx, die in Alphen het initiatief heeft genomen om de Midden-Brabantse familie van reuzen uit te breiden met 'Hermanus'.

,,Ik heb Jozef van de Corput gesproken, die nauw betrokken is bij de reuzen van Goirle en Riel. Hij heeft me op het hart gedrukt dat er echt een schil van mensen om de reus heen moet komen. Een groepje mensen die vier à vijf keer per jaar met hem wil optreden. Als dat er niet van komt, kunnen we er beter ook niet aan beginnen."

Tempeliers

De naam Hermanus zou moeten verwijzen naar de geschiedenis van de Tempeliers. De enige commanderij van die orde van kruisridders stond lang geleden in Alphen. Kokx is bezig met de voorbereidingen van een dag rondom de Tempeliers, op 26 januari 2019. Ook Hermanus zou zich dan moeten tonen, maar het is dus de vraag of het daar wel van komt. 

Kokx is bestuurslid van Stichting Promotie Alphen, maar ook binnen die kring is volgens hem niet iedereen ervan overtuigd dat het dorp een reus moet krijgen. ,,We gaan de komende tijd wel de reus weer verder promoten. In de Allfunse Buurt Battle komt iets over reuzen voor. Daags daarna, 7 oktober, is er in Goirle een reuzenoptocht. Kort daarna willen we nog een presentatie organiseren van de Reuzenfederatie."

Tilburg e.o.