Volledig scherm
De mestvergistingsinstallatie van Van Eijck verrijst op het bedrijfsterrein aan de Schellestraat. © Google Streetview

Van Eijck Groengas zoekt in Alphen nog een miljoen voor mestvergister

ALPHEN - Na dertien jaren van voorbereiding gaat in mei een mestvergistingsinstallatie op het terrein van Gebrs. Van Eijck in Alphen verrijzen.

De investering van het loonbedrijf aan de Schellestraat bedraagt 5,6 miljoen. Voor 1,1 miljoen wordt nog financiering gezocht. Van Eijck heeft daarvoor een lening uitgeschreven tegen 7 procent rente: 'Nu alle relevante contracten en vergunningen binnen zijn willen wij mensen de mogelijkheid geven om mee te investeren in dit duurzame energieproject.'

Bedoeling is dat 1100 woningen in Alphen door de vergister op 'groen gas' gaan draaien. Van Eijck Groengas wordt dan ook de naam van de nieuwe bv als dochter van het familiebedrijf. Het eigendom komt te liggen bij de broers Ton en Ronald en neef Simon van Eijck.

1,6 miljoen kuub

Het familiebedrijf gaat zelf zorgen voor de aan- en afvoer van mest voor de vergister. Dat zorgt volgens Van Eijck voor een duidelijke voorsprong ten opzichte van andere mestvergisters. Op jaarbasis moet Van Eijck Groengas 1,6 miljoen kuub gaan produceren. Daarmee behoort de installatie niet tot de categorie van 'megavergisters'.

De meningen over mestvergisters zijn in het land verdeeld. Op veel plaatsen is er verzet van omwonenden die stankoverlast en milieuschade vrezen.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.