Volledig scherm
15 zendamateurs hebben zich verzameld in Alphen. © Thom Schelstraete / BD

Vanaf een weiland in Alphen contact maken met de hele wereld

ALPHEN - Papa alpha six tango, over? Een tentje in het afgelegen weiland in Alphen, lokaler kan het eigenlijk niet. Toch staan ruim vijftien zendamateurs dit weekend in contact met mensen van over de hele wereld.

Australië, Amerika, Rusland en zelfs China. Er zijn twee enorme zendmasten voor nodig maar om de zoveel tijd is het voor een van de amateurs weer raak. De Tilburgse VERON-afdeling (Vereniging experimenteel radio onderzoek in Nederland) heeft voor de jaarlijkse velddag in Alphen een tentenkamp opgezet. Met aggregaten, masten en zendapparatuur reiken de zendingen duizenden kilometers ver.

Connecties
Doel van de velddag is zoveel mogelijk connecties maken met zendamateurs verspreid over de hele wereld. Al houden sommige amateurs onder het genot van een koud biertje een uitvoerig gesprek met iemand die aan de andere kant van de oceaan woont. Wereldwijd zijn er naar schatting 1 miljoen zendamateurs, een groot gedeelte daarvan probeert net als de Tilburgse vereniging dit weekend met provisorische middelen wereldwijde verbindingen te maken.

Lees maandag in het Brabants Dagblad, editie Tilburg, een uitgebreide reportage over de velddag.

15 zendamateurs hebben zich zaterdag 4 juni verzameld bij Alphen om contact te leggen met de hele wereld. Beelden van Thom Schelstraete
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Tilburg e.o.