Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

CHC - HHC'09 gestaakt na ruzie scheidsrechter met CHC-speler: ‘Scheids pakte me bij mijn nek’

De wedstrijd tussen de Bossche vierdeklasser CHC en HHC'09 werd zondagmiddag in de 65ste minuut gestaakt. Een meningsverschil tussen scheidsrechter Cornelis Onink en CHC-speler Richard van Rijn liep hoog op. De aanvaller verklaart aangifte te hebben gedaan tegen de arbiter.

Na afloop van het duel zat de schrik bij CHC-aanvaller Richard van Rijn nog steeds in het lijf. ,,De wedstrijd ging goed en ik speelde goed met twee doelpunten. Totdat dit gebeurde.” Van Rijn gooide een bal weg nadat tegen hem werd gefloten. ,,Daarvoor kreeg ik een gele kaart: stom, maar oké prima. Ik liep weg, maar de scheidsrechter liep me achterna en kwam heel dicht op me staan. Dat was heel intimiderend, want hij was erg agressief. Met een grijns op zijn gezicht gaf hij me een tweede gele kaart, waarbij hij me tegen mijn neus sloeg. Daarna pakte hij me bij mijn nek, waarna ik hem van me afduwde.”

KNVB

Scheidsrechter Onink besloot de wedstrijd te staken vanwege ‘slaan’, zoals op het wedstrijdformulier staat vermeld. Hij wilde na afloop desgevraagd niet reageren op de kwestie. Onink maakt zijn rapport op en stuurt dat naar de KNVB. De voetbalbond heeft een speciale tuchtcommissie, die naar de zaak gaat kijken. Zondag was er nog geen duidelijkheid over de datum dat de zaak voorkomt. 

Voor aanvaller Van Rijn was de gebeurtenis een enorme schok. Hij twijfelt of hij wil doorgaan met voetballen. ,,Een scheidsrechter heeft een voorbeeldfunctie”, legt hij uit. ,,Hij moet spelers beschermen, niet dit doen. Ik voetbal omdat ik er plezier in heb, maar dit ontneemt al mijn plezier.” 

Aangifte

Daarnaast verklaart Van Rijn aangifte te hebben gedaan. ,,Ik heb een voorbeeldfunctie, onder meer als trainer bij de jeugd van OSC’45 en wil niet geroyeerd worden. Daarnaast ben ik bang voor de gevolgen: voetballers staan zo vaak negatief in het nieuws, terwijl nooit naar scheidsrechters wordt gekeken.” De doelpuntenmaker voert daardoor een tweestrijd met zichzelf en hoopt dat deze gebeurtenis geen invloed heeft op zijn verdere carrière.

CHC-trainer Fatah Hadouir steunt zijn aanvaller volledig. ,,Dit is niet de eerste keer dat we benadeeld worden door deze scheidsrechter, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. De volgende keer dat we deze scheidsrechter hebben, gaan wij niet voetballen.” Overigens heeft Hadouir wel bij de scheidsrechter geprobeerd om te weten te komen wat er was gebeurd en waarom hij de wedstrijd had gestaakt. ,,Dat deed ik samen met HHC’09-trainer Sedad Hadzic, maar met een vingerbeweging stuurde hij ons terug.”

Kant HHC'09

Hadzic wil niet te veel op de zaak ingaan, omdat de ploeg uit Oudheusden volgende week weer tegen CHC speelt. ,,Ik heb met de trainer van CHC afgesproken dat hij het verhaal maar moet vertellen. Overigens treft ons geen blaam.” Hadzic's ploeg stond overigens met 4-1 achter tegen CHC.