Volledig scherm
Hennie van Ooijen kreeg de nodige grappen te verduren van BVV, nadat hij bekendmaakte naar Wilhelmina te verkassen. © Sandra Peerenboom

Haat en nijd verleden tijd bij Bossche derby tussen Wilhelmina en BVV

De Bossche derby tussen Wilhelmina en BVV staat zaterdag op het programma in de tweede ronde van het bekertoernooi. Een mooi affiche, maar niet zo mooi als vroeger.

,,Toen was dit echt een heel grote wedstrijd en kwamen er hordes mensen naar deze wedstrijd”, weet Wilhelmina-trainer Hennie van Ooijen, die bij beide clubs als speler en trainer actief was. ,,Het was haat en nijd tussen de clubs.” Waarom dat is veranderd? Dat heeft volgens de oefenmeester te maken met het feit dat de spelers onderling goed met elkaar omgaan. ,,Het zijn allemaal goede bekenden van elkaar, die voelen niet zo de rivaliteit die er vroeger heerste. Dat pure gevoel is er vooral nog bij de oudere supporters. Voor die mensen zal het altijd een speciale wedstrijd blijven.”

Quote

Wilhelmina blijft maar groeien, terwijl BVV steeds kleiner wordt.

Hennie van Ooijen

Dat geldt ook voor Van Ooijen zelf, die vaak scoorde in deze stadsderby. Zijn vader kwam regelmatig kijken. Hij was groot Wilhelmina-fan, maar dat zorgde nooit voor wrijving. ,,Nee, mijn vader wilde natuurlijk dat Wilhelmina won als ik met BVV op bezoek kwam, maar hij was ook wel trots dat ik bij het grote BVV speelde.” Juist, het grote BVV. Ook dat is niet meer wat het geweest is, volgens Van Ooijen. ,,Wilhelmina blijft maar groeien, terwijl BVV steeds kleiner wordt.”

Supporter van beide clubs

Een verklaring daarvoor heeft hij niet. ,,Ik ben ook echt nog supporter van beide clubs, hoor. Ik hoop op een echte derby met veel emotie en veel publiek, aan het einde mag dan de beste winnen. Ik ga ervan uit dat wij dat zijn.” Al is de voorbereiding verre van ideaal. ,,Het tweede elftal heeft veel geblesseerden, er moeten daar dan ook een aantal van het eerste meedoen. Dan leef je minder scherp naar zo’n wedstrijd toe. Ach, als we zaterdag maar scherp zijn.”