Volledig scherm
Topscorer Tonnie Kerkhof (rechts, Oisterwijk) in actie tegen De Bocht'80

Oisterwijk definitief kampioen na uitspraak KNVB over Berkdijk-Gloria

Vijfde klasse CRKSV Oisterwijk is definitief kampioen van de vijfde klasse C (Zuid I). De KNVB heeft bevestigd dat er een uitspraak is gedaan over de gestaakte wedstrijd Berkdijk-Gloria UC. Zo is de ploeg van Faysal Bouhoud kampioen geworden zonder dat er een bal in de buurt was.

De wedstrijd tussen nummer twee Berkdijk en nummer drie Gloria UC werd op zondag 22 april gestaakt in de 86ste minuut bij 0-5 voorsprong voor de bezoekers. Bij de Kaatsheuvelse ploeg kregen twee spelers een rode prent en ook coach Erik van Esch en een elftalleider van de ploeg werden vanwege commentaar op de leiding van het veld gestuurd.  

Partijdige grensrechter

Berkdijk reageerde volgens scheidsrechter Ties Reijne te heftig op de 'partijdige' grensrechter van Gloria, maar de club trok na afloop wel keurig het boetekleed aan. De gestaakte wedstrijd werd nog niet opgenomen in de stand, omdat er pas bij een uitspraak van de tuchtcommissie van de KNVB zou worden besloten wat er met het duel zou gebeuren. 

De KNVB had - naast boetes voor de clubs - een paar opties voor de stand van zaken in de competitie. De 0-5 zou als definitieve eindstand worden opgeschreven, de 4 nog te spelen minuten moesten worden uitgespeeld en Gloria zou het spel moeten hervatten met een strafschop of het duel zou moeten worden overgespeeld. 

Uitspraak

Zoals Oisterwijk, Gloria en Berkdijk alledrie verwachtten koos de Nederlandse voetbalbond voor de eerste optie: 0-5 als einduitslag. Omdat Gloria zondag 29 april verloor bij hekkensluiter FC Drunen (2-1) was het, voor veiligstellen van het kampioenschap, wachten op de uitspraak van de KNVB. 

Oisterwijk had op Berkdijk 15 punten voorsprong verzameld en op Gloria uit Baarle-Nassau 16 punten. Berkdijk zou die 15 punten nog kunnen pakken, als het restant van de wedstrijd zou worden uitgespeeld en Berkdijk met 6-5 zou winnen. Maar tot er uitspraak was over wat er zou gebeuren, kon Oisterwijk de schaal niet definitief in de lucht kunnen steken. 

Schaal kan de lucht in

Die schaal was overigens op 29 april al wel in Oirschot, waar Oisterwijk met 0-4 won van De Bocht'80. Een vertegenwoordiger van de KNVB was namelijk al aanwezig met de schaal, die nog niet uitgereikt kon worden. 

Oisterwijk-coach Bouhoud wist toen wel hoe het precies zat: ,,Al zou het restant nog worden uitgespeeld, dan nog gaat Berkdijk die wedstrijd in een paar minuten tijd niet meer met 6-5 of 7-6 winnen natuurlijk. Maar in theorie kan alles. Dan zou Berkdijk nog kampioen kunnen worden bij drie keer winst en drie keer verlies van ons. Dat gaat natuurlijk nooit gebeuren. Die man van de KNVB liet de keuze daarom aan ons, maar wij wilden die schaal niet krijgen in de wetenschap dat het dan een officieuze titel zou zijn. Bovendien waren we organisatorisch helemaal niet klaar voor een feest. Wij worden het liefst zondag écht kampioen. Thuis tegen WSJ hebben we genoeg aan een punt." 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement