Volledig scherm
FC Tilburg ontmoet Sarto. © BD

Stadsderby houdt Tilburg in zijn greep: 'Een uitgesproken favoriet is er niet'

NacompetitieStadsgenoten FC Tilburg en Sarto staan zondag lijnrecht tegenover elkaar in wat een hete burenruzie belooft te worden. Aan de Spoordijk strijden de Tilburgse voetbalclubs om een felbegeerd plekje in de finale van de nacompetitie. De verliezer komt volgend seizoen uit in de tweede klasse. ,,Dit is het hoogtepunt van de laatste seizoenen."

Waar tweedeklasser Sarto alles in het werk stelt om te promoveren, hoopt FC Tilburg zich juist te handhaven in de eerste klasse. Daarvoor moet de fusievereniging nog twee finales zien te overleven, te beginnen met de cruciale stadsderby. Trainer Sofus de Rooij is ervan overtuigd dat zijn ploeg ontspannen naar de wedstrijd toeleeft: ,,Eigenlijk is dit voor ons een toetje, omdat we vorig jaar hebben gevraagd om in de tweede klasse te worden geplaatst. Daarom leven we zonder druk naar de wedstrijd toe, maar we zullen zéker niet verliezen tegen bekenden."

Quote

Ik heb er veel vertrouwen in. Dat zeg ik niet altijd, daar heb ik echt reden voor.

Werner Cools

Collega-trainer Werner Cools van Sarto onderstreept dat het derby-aspect de wedstrijd van extra cachet voorziet. ,,Vooral voor de spelers is het bijzonder, maar ook voor mij. Ik ben een echte Tilburger, heb als speler bij LONGA en RKTVV (voorlopers FC Tilburg, red.) gespeeld. Dan is dit de kers op de taart. En eerlijk: ik heb er veel vertrouwen in. Dat zeg ik niet altijd, daar heb ik echt reden voor.  We hebben een goed seizoen gedraaid. Dit is voor ons het hoogtepunt van de laatste seizoenen." 

50-50

Waar FC Tilburg het hele seizoen met man en macht knokte om zich te handhaven, ging het Sarto in de tweede klasse voor de wind. De oorspronkelijke doelstelling was om aan de hand van verzorgd voetbal klassebehoud te bewerkstelligen, maar de Zuid-Tilbugers eindigden met vijftig punten knap op de tweede plaats. ,,We zijn volwassen geworden. We hebben een stabiel elftal, geven weinig weg. Het wordt een wedstrijd tussen individueel en collectief. FC Tilburg heeft goeie spelers met Brown, Adams en Allach, wij vormen een hecht team. We zijn allemaal sportmensen, het is een halve finale. Dan moet je er vol voor gaan. Ik hoop op veel bezoekers en een mooie sfeer."

Quote

Voor zondag schat ik onze kansen in op 50-50. Het is maar één wedstrijd, het kan twee kanten op.

In de kwartfinale was Sarto na een knappe comeback verantwoordelijk voor de uitschakeling van Someren (3-2), terwijl FC Tilburg het broodnodige vertrouwen opdeed door op eigen terrein met 3-1 te winnen van Kruisland. Die zege kon de formatie van De Rooij wel gebruiken, zo stelt de trainer: ,,In de competitie hebben we het boven verwachting goed gedaan, maar werd het steeds moeilijker. Dat we van Kruisland wonnen en drie keer scoorden was daarom positief. Voor zondag schat ik onze kansen in op 50-50. Het is maar één wedstrijd, het kan twee kanten op. Een uitgesproken favoriet is er niet. We mogen, maar met een grote wens. Als je zo ver bent, wil je het afmaken."

Het duel tussen FC Tilburg en Sarto begint zondag om 14.30 uur en is LIVE te volgen op BD.nl.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement