Volledig scherm
Tresor Shema opgeroepen voor Rwanda © BD

Udenaar Tresor Shema ziet droom uitkomen: aanvaller opgeroepen voor nationaal team Rwanda

Uitkomen voor het nationale team is voor iedere voetballer een droom. Voor Tresor Shema (22) uit Uden is die droom uitgekomen: de aanvaller, die vorig jaar speelde voor Blauw Geel’38 maar tegenwoordig in België voetbalt, is opgeroepen voor het nationale team van Rwanda. 

Tresor Shema is geboren in het Afrikaanse Rwanda en kwam op tweejarige leeftijd naar Nederland. Hier speelde hij in de jeugd van FC Den Bosch, TOP Oss, UDI’19 en Blauw Geel’38. Bij TOP Oss raakte hij goed bevriend met Arnaut Danjuma Groeneveld. 

Waar zijn boezemvriend het wél redde in het profvoetbal, is dat Shema nog niet gelukt. Hij maakte bij Blauw Geel'38 zijn debuut in het seniorenvoetbal, maar vertrok vorige zomer naar België. Toen Danjuma Groeneveld bij Club Brugge tekende, stelde hij zijn maatje Shema voor om ook in België te gaan voetballen en samen in Brugge te komen wonen. 

Torhout

Zodoende tekende Shema bij Torhout, een partnerclub van de Belgische landskampioen, actief in de derde amateurklasse. Daar ontpopte hij zich tot grote smaakmaker. Dat bleef ook in zijn thuisland niet onopgemerkt. Dus mag Shema zich melden voor de nationale selectie, dat op 18 november een kwalificatieduel speelt voor de Afrika Cup tegen de Centraal-Afrikaanse Republiek. 

Daarmee komt een droom uit. Eind 2014 trainde hij twee weken mee bij APR (recordkampioen van Rwanda, red.), destijds geleid door Ljupko Petrovic (zie foto onder) Laatstgenoemde was zo onder de indruk dat hij wilde dat Shema bleef. Vanwege zijn studie in Nederland sloeg hij die aanbieding af. Maar terugkeren in Rwanda als voetballer, wilde hij wel. ,,Ik zou graag in het nationale team spelen”, zei hij begin 2015 tegen Brabants Dagblad. Ruim drie jaar later is hem dat dus gelukt. 

Volledig scherm
Tresor Shema links uit Uden in gesprek met APRcoach Ljupko Petrovic. Archiefbeeld uit 2014. Petrovic verwierf faam als trainer van Rode Ster Belgrado, waarmee hij in 1991 de toenmalige Europacup 1.