Volledig scherm
PVH Veghel voetbal Blauw Geel - OJC ; Zain Moghal (links/OJC) samen met Sander Egmond (rechts/BlauwGeel) onder weg naar de bal BD SPORT STAD foto: Peter van Huijkelom © BD / Peter van Huijkelom

Wat staat er op het spel in de laatste twee duels? OJC en Blauw Geel moeten aan de bak

Derde divisie zondagHet Brabants Dagblad blikt vooruit op de laatste twee speelrondes in het amateurvoetbal. Wie kan nog kampioen worden? Welke ploeg gaat degraderen? Ditmaal in de derde divisie zondag. 

In de derde divisie zondag zijn TEC uit Tiel en Jong FC Volendam al het hele seizoen in een titelrace verwikkeld. Voordeel voor TEC is dat wanneer Jong Volendam kampioen wordt de ploeg uit Tiel ook rechtstreeks zal promoveren. Er zijn immers twee plekken vrij in de tweede divisie. Vanuit de derde divisie zaterdag zal zeer waarschijnlijk Noordwijk promoveren, die ploeg heeft nog 1 punt nodig uit 2 wedstrijden.

Dan volgt de strijd om promotie via de nacompetitie naar de tweede divisie. Vanuit de tweede divisie zullen daar VVSB en FC Lienden aan meedoen, al is nog niet bekend wie Herkanser 1 of Herkanser 2 is.

Volledig scherm
Nacompetitie Tweede divisie © Screenshot

In de derde divisie zaterdag hebben Noordwijk en HSV Hoek een periodetitel. In de derde divisie zondag hebben TEC en OSS’20 een periodetitel. GOES heeft nog een punt nodig om in de derde periode in de derde divisie zondag te pakken. Quick Boys, DVS’33 en ASWH strijden om de derde periode in de derde divisie zaterdag. 

OSS’20 zal waarschijnlijk de laagst geklasseerde periodewinnaar zijn in de zondagcompetitie en daardoor zeer waarschijnlijk eerst tegen Quick Boys moeten spelen om promotie naar de tweede divisie. Die duels zullen op 29 mei en 1 juni plaatsvinden.

Degradatie

OJC Rosmalen speelt nog altijd om niet rechtstreeks te degraderen. HBS is al wel gedegradeerd. OJC of Quick’20 zal dus zestiende worden, en dat betekent dat je je als club nog veilig kan spelen in de nacompetitie. Quick’20 speelt nog tegen EVV - dat nacompetitie probeert te ontlopen - en Quick, dat nergens meer voor speelt. OJC moet het nog opnemen tegen ADO’20 - dat nergens meer voor speelt - en JVC Cuijk - dat ook nacompetitie probeert te ontlopen.

Wie vijftiende wordt in de derde divisie - en dus ook de nacompetitie in moet - is nog afwachten. Op dit moment staat Blauw Geel’38 daar met 37 punten. Nummer 14 EVV heeft 38 punten, nummer 13 JVC Cuijk heeft 39, nummer 12 HSC’21 heeft 41 punten, nummer 11 Dongen heeft 42 punten.

Dongen heeft in principe aan één punt genoeg om geen nacompetitie te hoeven spelen. Blauw Geel treft met UNA en Westlandia twee ploegen die nergens meer om spelen en heeft wat dat betreft een relatief makkelijk programma. EVV moet naar Quick’20, dat niet wil degraderen, en sluit het seizoen af tegen UNA. JVC speelt tegen kampioenskandidaat TEC en degradatiekandidaat OJC en heeft daarmee een zwaar programma.

De derdedivisionisten die de nacompetitie in moeten slaan de eerste ronde over en spelen vervolgens tegen de periodewinnaars uit de hoofdklasse A en B, waarvan de twee laagst geklasseerden periodewinnaars er al een ronde tegen elkaar op hebben. UDI’19 maakt geen kans om te promoveren.