Volledig scherm
OVC'26-SCO. De spits van SCO wordt afgestopt. © Beeld Werkt

Wat staat er op het spel in de laatste twee duels? Zeven ploegen kunnen nog laatste worden in 3B

Derde klasse BHet Brabants Dagblad blikt vooruit op de laatste twee speelrondes in het amateurvoetbal. Wie kan nog kampioen worden? Welke ploeg gaat degraderen? Ditmaal in de derde klasse B.

DESK is kampioen in de derde klasse B en pakte een periode. Dat betekent dat een periode wordt doorgeschoven in de reguliere stand. Ook in de derde periode staat de ploeg uit Kaatsheuvel met zes punten verschil bovenaan, dus die wordt doorgeschoven in de derde periode. 

Gilze maakt daar het meeste aanspraak op momenteel. TSC heeft een periode en gaat dus de nacompetitie in om promotie. Waarschijnlijk worden zij vergezeld door Gilze en Groen-Wit.

Degradatie uit de derde klasse B is ook een interessante. SCO gaat na dit seizoen naar het zaterdagvoetbal en dat betekent dat er weer een plek vrijkomt. Deze kan via een extra deur in de nacompetitie worden gepakt. Dus dat houdt dan weer in dat de hekkensluiter van de derde klasse B rechtstreeks degradeert. 

Zeven mogelijke hekkensluiters

Zeven ploegen kunnen op papier nog laatste worden. Momenteel staat RWB laatste met 22 punten. Ook OVC’26 heeft 22 punten maar een beter doelsaldo (-11 om -20). Waspik heeft met 23 punten 1 punt meer dan RWB en OVC. Irene’58 heeft 24 punten, ZIGO 25, SCO 26 en Baardwijk 27.

Er is een scenario mogelijk dat Baardwijk nog laatste wordt in de derde klasse B. Dan moeten er wel 13 wedstrijden zo uitpakken dat dat ook echt mogelijk is, dus met directe degradatie zullen ze in Waalwijk niet bezig zijn. 

Wel kan Baardwijk in zijn jubileumjaar nog in de verkeerde nacompetitie terechtkomen. De Waalwijkers kunnen zich veiligspelen door of tegen kampioen DESK en Oosterhout, dat nergens meer voor speelt, in totaliteit twee punten te pakken.

Onderste ploegen

ZIGO moet tegen TSC, dat zeker is van de play-offs om promotie, en hekkensluiter RWB vier punten pakken wil het zeker zijn om de nacompetitie te ontlopen. Drie punten kan ook volstaan. 

Waspik moet winnen van kampioen DESK en Bavel - dat is uitgespeeld - en is dan nog steeds afhankelijk van andere resultaten of het de nacompetitie in moet. Het kan bij twee winstpartijen in ieder geval geen laatste meer worden.

OVC’26 kan bij winsten tegen UVV’40 en Gilze - die allebei niet echt ergens meer om spelen - geen laatste meer worden tenzij RWB ineens enorm uithaalt. RWB speelt eerst tegen Oosterhout en moet dat duel eigenlijk winnen om degradatie te ontlopen. Afhankelijk van dat resultaat wordt de slotwedstrijd tegen ZIGO alleen maar spannender of juist niet.