Atletiekbond strenger voor transgenders: na puberteit als man geen deelname meer als vrouw
De wereldwijde atletiekfederatie heeft strengere richtlijnen opgesteld voor het deelnemen van transgenders aan wedstrijden bij de vrouwen. Transgenders die als man door de puberteit zijn gegaan worden in het vervolg uitgesloten, zo zei Lord Sebastian Coe, oud-atleet en de president van World Athletics.
,,Daarmee is niet gezegd dat het voor altijd ‘nee’ blijft", aldus Coe na een stemming waarbij 71% van de nationale atletiekbonden instemden met de nieuwe regel. De Brit voegde daaraan toe dat de maatregel, die op 31 maart ingaat, genomen is vanuit “de overkoepelende verantwoordelijkheid om de vrouwelijke categorie te beschermen.” Er wordt door World Athletics nu een werkgroep opgesteld die de richtlijnen rond deelname van transgenders verder zal onderzoeken.
Met de maatregel volgt World Athletics het voorbeeld van de mondiale zwembond, die vorig jaar juni al besloot geen transgenders meer mee te laten zwemmen als zij als man door de puberteit waren gegaan. Een wetenschappelijk panel constateerde dat zelfs na het terugbrengen van testosteronniveaus door middel van medicatie, transgendervrouwen een significant voordeel hadden ten opzichte van de competitie.
Ook heeft World Athletics de regels voor intersekse atleten met een van nature hoog testosterongehalte aangescherpt. Niet alleen is de maximumwaarde voor testosteron verlaagd, atleten moeten ook twee jaar in plaats van één jaar voldoen aan die lagere waarde om bij de vrouwen te mogen blijven meedoen. Dat kan door het slikken van medicatie. Verder geldt deze testosteronregel voortaan voor alle atletiekonderdelen en niet meer alleen voor de loopafstanden van 400 meter tot en met de Engelse mijl.
De mondiale atletiekbond nam met het oog op eerlijke competitie in 2018 al het besluit dat vrouwen met een van nature hoog testosterongehalte remmers moesten nemen om aan wedstrijden op de afstanden van 400 meter tot en met de Engelse mijl te kunnen meedoen. Belangrijkste slachtoffer van die regel was de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya. De tweevoudig olympisch - en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter weigerde de bewuste medicatie om haar testosteronspiegel te verlagen en kon daardoor niet meer deelnemen aan wedstrijden op haar favoriete afstand. De atlete klaagde de mondiale bond aan bij het internationaal gerechtshof (CAS), maar kreeg geen gelijk.
Atletiekfederatie heft na 8 jaar dopingschorsing Rusland op
World Athletics heeft na bijna acht jaar een einde gemaakt aan de dopingschorsing van de Russische atletiekbond. De federatie is eindelijk tevreden met de maatregelen die in Rusland zijn genomen om het systematische gebruik van doping uit te bannen. Dat betekent echter niet dat Russische atleten weer welkom zijn bij internationale wedstrijden en toernooien, want World Athletics houdt wel vast aan de uitsluiting van Russische en ook Belarussische atleten vanwege de oorlog met Oekraïne.
De Russische atletiekbond RusAF werd in 2015 geschorst nadat in een vernietigend rapport van het mondiale antidopingbureau WADA een “diepgewortelde dopingcultuur” was vastgesteld. De Russische federatie werd gemaand schoon schip te maken met een betrouwbaar dopingbeleid, waar geen millimeter ruimte was voor doping.
De Noor Rune Andersen, het hoofd van de werkgroep die het proces in Rusland volgde, zag in de afgelopen jaren keer op keer onvoldoende verbeteringen, maar donderdag kon hij in een persconferentie eindelijk melden dat hij tevreden was met de “nieuwe cultuur van goed bestuur en nultolerantie voor doping in de hele organisatie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Sensatie in NBA: Boston maakt 3-0 achterstand goed en dwingt beslissend duel af tegen Miami
De basketballers van Boston Celtics hebben in de finale van de Eastern Conference in de NBA een beslissend zevende duel afgedwongen. De Celtics wonnen met 104-103 bij Miami Heat en maken daardoor nog altijd kans om de NBA-finale te halen. -
British Cycling gaat transgenders weren uit wedstrijden voor vrouwen
De Britse wielerunie gaat transgenders weren uit competities voor vrouwen. Dat is de conclusie na een langdurige evaluatie en een overleg met allerlei partijen van negen maanden. Transgenders mogen volgens British Cycling in Groot-Brittannië per direct deelnemen aan de wedstrijden voor mannen. -
FBK Games past voor ‘bijzondere atlete’ Sifan Hassan het programma aan
Sifan Hassan doet na een jaar afwezigheid weer mee aan de FBK Games in Hengelo. De tweevoudig olympisch kampioene loopt zaterdag 3 juni de 10.000 meter én een dag later de 1500 meter. Het wordt haar eerste baanwedstrijd dit seizoen na haar verpletterende debuut in april op de marathon in Londen, die ze won in een toptijd van 2.18.33, goed voor een Nederlands record.
-
PREMIUM
Trouwplannen niet in gevaar na emotionele hockeyclash tussen geliefden: ‘Voor ons was het gewoon ruk’
-
-
-
PREMIUM
Overprikkelde Lieke Klaver schakelt tandje terug: ‘Heel veel huilen, zonder dat ik verdrietig was’
Naast Sifan Hassan zijn Femke Bol en Lieke Klaver volgend weekend de blikvangers bij de FBK Games in Hengelo. Bol is hersteld van een lichte blessure, Klaver van een fase waarin ze overprikkeld was. ,,Soms moeten we gewoon rust nemen.” -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”