Volledig scherm
Céline van Gerner. © EPA

Céline van Gerner houdt het voor gezien

'Afscheid met trots'Céline van Gerner heeft besloten om te stoppen met turnen. ,,Na zeventien jaar zet ik een punt achter een prachtig hoofdstuk. Ook al zijn de Olympische Spelen van Tokio dichtbij voor velen; plezier, commitment en drive staan voorop om te kunnen presteren. Ik merkte dat ik niet meer 100 procent kon geven en daarmee moest ik eerlijk naar mezelf en mijn teamgenoten zijn", zegt Van Gerner op de website The Force is Grace van de Oranje-turnsters.

Van Gerner (24) moest in juni deelname aan de Europese Spelen laten schieten omdat ze werd gehinderd door een enkelblessure. Eind 2018 was ze geopereerd aan haar achillespees nadat ze ook al het WK in Doha had gemist. 

Quote

Ik houd van de sport. Maar ik kon het niet meer elke dag.

Céline van Gerner

De 24-jarige Emmeloordse vertegenwoordigde Nederland op de Olympische Spelen van Londen waar ze twaalfde werd in de meerkampfinale, tot dan het beste resultaat ooit van een Nederlandse turnster. Met het team eindigde ze vier jaar later in Rio als zevende, waarna ze, mede door blessures, een kleine anderhalf jaar pauze nam.

Volledig scherm
Céline van Gerner in actie op onderdeel vloer tijdens de toestel finale in het SSE Hydro tijdens het EK turnen tijdens Glasgow 2018. © ANP

De teamfinale op de Europese kampioenschappen in Glasgow, waar ze een jaar geleden brons veroverde, blijkt nu haar laatste wedstrijd te zijn geweest. "Het afgelopen jaar ben ik ook goed gaan kijken naar mezelf. Wat wil ik? Waar krijg ik energie van? Ik houd van de sport, van het spelletje. Maar ik kon het niet meer elke dag. De laatste tijd stond ik nog met één been in de turnhal, maar was ik deels ook al bezig aan mijn leven na mijn turncarrière. Het is een moeilijk besluit, maar het is goed zo. Ik ben trots op wat ik heb bereikt. Jarenlang heb ik op topniveau meegedraaid en grote finales mogen turnen."

,,Céline is een bijzonder mens met onwijs veel doorzettingsvermogen. Ze is bepalend geweest voor het Nederlandse turnen en ze heeft met haar prestaties de weg geopend tot waar we nu staan", zegt bondscoach Gerben Wiersma, eerder haar privé-coach. Op 31 augustus neemt Van Gerner tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd in Heerenveen officieel afscheid als topsporter.

Volledig scherm
Céline van Gerner. © ANP
Volledig scherm
Céline van Gerner in actie in Rio in 2016. © EPA