Volledig scherm
© TRIANGLE PR

Dakar: Ten Brinke verliest weer tijd

Bernard ten Brinke is na de derde etappe in de Dakar Rally teruggevallen in het klassement bij de auto’s.

De coureur uit Zeddam eindigde in de proef van San Juan de Marcona naar Arequipa in Peru als zevende in zijn Toyota, maar werd wel op ruim een half uur achterstand gereden door de Franse etappewinnaar Stéphane Peterhansel (Mini). Ten Brinke zakte van de tweede naar de zevende plaats in het klassement.

Peterhansel was onnavolgbaar in de proef van 331 kilometer. ‘Monsieur Dakar’, dertien keer eindwinnaar van de woestijnrally, arriveerde 3.26 minuten eerder aan de finish dan de Qatarees Nasser Al-Attiyah (Toyota). Die nam wel de leiding in de stand over van de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota), die door technische problemen op grote achterstand raakte. Ten Brinke heeft in het algemeen klassement 25.21 minuten achterstand op Al-Attiyah.

,,Voor een slechte dag hebben we het goed gedaan’', oordeelde Ten Brinke in het bivak. Hij was met hoge snelheid over een enorm gat in de weg ‘gevlogen’, met als gevolg van de harde landing een kapot linkervoorwiel. De reparatie kostte de nodige tijd, maar met goed navigeren bleef de schade te overzien. ,,Ik ben redelijk happy met het resultaat. De verschillen zijn nog klein.’'

De Spaanse titelverdediger bij de auto’s, Carlos Sainz (Mini), reed ook in een gat en liep flinke schade op. Hij verspeelde kostbare tijd om de boel te herstellen en kan een nieuwe eindzege wel vergeten.

De Nederlandse truckers kwamen niet in de buurt van het podium in de derde etappe. Janus van Kasteren was de beste op de zesde plaats. Gerard de Rooy arriveerde op bijna anderhalf uur van de Russische winnaar Andrej Karginov (Kamaz) op de negende plaats. De Rus Edoeard Nikolajev (Kamaz) eindigde als vierde, maar behield de leiding in het klassement. Hij heeft een voorsprong van 5.17 minuten op de Argentijn Federico Villagra.