Jordan King, Jack Aitken en Nyck de Vries
Volledig scherm
Jordan King, Jack Aitken en Nyck de Vries © Joe Portlock / LAT Images / FIA F3 Championship

De Vries: Formule 2-titel? Alles is nog mogelijk

Op het circuit van Monza scoorde Nyck de Vries vandaag zijn tweede podiumplaats van het weekend. Over drie weken kan hij Formule 2-kampioen worden in Rusland. ,,Maar het is nog niet gedaan.”

Door Arjan Schouten

Wéér een podium voor Nyck de Vries, na zijn derde plaats van gisteren. Weer derde op Monza, in de sprintrace. Weer flinke punten in het wereldkampioenschap, waar hij nu nog steviger aan de leiding staat. Tien punten erbij, waarmee hij het gat met nummer twee Nicolas Latifi zag groeien tot 59 punten (225 om 166). En ook nummer drie Luca Ghiotto (155 punten) scoorde vandaag niets op de opgedroogde baan in Monza. Zo kan de coureur uit Sneek met nog twee raceweekenden te gaan over drie weken de eerste Nederlandse Formule 2-kampioen ooit worden in het Russische Sotsji. ,,Maar het is nog niet gedaan, hoor,” blijft De Vries in Italië voorzichtig. ,,Ik snap wel dat het er nu op lijkt dat de titel dichtbij is, maar theoretisch kun je per weekend maximaal 48 punten scoren. Dus is alles nog mogelijk.‘’

Natuurlijk beseft hij dat de titel dichtbij is. Dat De Vries, als hij geen grote problemen ondervindt en zelf punten blijft sprokkelen, een megakans op het kampioenschap heeft. Maar zo heeft hij dit seizoen nooit benaderd en dat gaat hij met alleen de raceweekenden in Rusland en Abu Dhabi nog voor de boeg ook niet meer doen. ,,Natuurlijk is het doel kampioen worden, dat is prioriteit nummer één,” benadrukt hij. ,,Maar we zijn hier ook om zoveel mogelijk te winnen. Die benadering gaat niet veranderen en die moet ook niet veranderen. Zoveel mogelijk wedstrijden winnen is en blijft het doel. En inderdaad, dan komt dat andere automatisch wel.”

Stand in het kampioenschap om de Formule 2
Volledig scherm
Stand in het kampioenschap om de Formule 2 © FIA

Tijdstraf

Quote

Ik beland onverdiend op het podium, maar dat hoort nu eenmaal bij racen

Zo deed hij vandaag uitstekende zaken in Monza voor het kampioenschap, stond hij champagne te spuiten met een glimmende trofee aan zijn voeten. Maar wilde hij zelf weinig weten van felicitaties. Na een fout (een enorme ‘lock up’) verloor hij bijna zijn wagen in de eerste bocht. Zo gaf hij wat plekken prijs, kwam hij zelf als vierde over de finish, maar profiteerde hij van een tijdstraf voor een concurrent. Zo belandde de Nederlandse coureur van ART GP wederom op het zwevende podium boven de grid van Monza. ,,Echt verdienen deed ik dat voor m’n gevoel niet, maar ik pak ‘m graag mee natuurlijk,” aldus De Vries. ,,Ik wil niet te negatief overkomen, maar ik ben ook een sportman die graag wil winnen. Ik maak een fout, heb geluk dat ik m’n wagen uit de muur houd. En dan beland ik nog op het podium ook. Onverdiend, maar dat hoort nu eenmaal ook bij racen.”

Drie weken nog, dan kan hij in Sotsji de kroon op zijn seizoen zetten. ,,Vorig jaar ging het daar wel goed. Gestart op pole, derde in de race. Vierde in de tweede race. Een prima weekend, goede punten. Maar het ene jaar is het andere niet, hè…”

  1. Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen
    De Pacer

    Podcast | Rene Kuijs wil door álle straten van Rotterdam hardlopen

    Rotterdam telt 4000 straten en Rene Kuijs heeft zich ten doel gesteld om door al die straten te gaan hardlopen. Om zich al lopend de stad eigen te maken, om de gesprekken met de inwoners die het oplevert wanneer hij weer ergens met zijn kaart in de hand de route uit staat te stippelen. Hij kijkt om zich heen en neemt de omgeving in zich op. In de nieuwe aflevering van De Pacer spreekt hij over zijn Every Single Street-project.