Volledig scherm
Marc Leeuw © Rallymaniacs

Eindhovenaar Leeuw sluit bizarre eerste Dakar-week af en gaat uit van start op zaterdag

Wel starten, niet starten, drie nachten in de woestijn: de eerste week van de Dakar Rally verliep op z’n zachtst gezegd avontuurlijk voor Marc Leeuw. De Eindhovenaar was veel te laat binnen uit de vierde etappe, miste de complete vijfde etappe, maar mocht toch starten in de zesde. Hij staat echter niet in de uitslag van die etappe en ontbreekt ook in het klassement.

Op de rustdag in La Paz gaat Leeuw er vanuit dat hij morgen toch gewoon van start gaat in de zevende etappe van de Dakar Rally. De oorzaak van de onduidelijkheid ligt volgens hem bij de organisatie. ,,We kwamen natuurlijk heel laat uit de vierde etappe, maar ik had wel een starttijd voor de vijfde etappe. Als ik voor kwart voor vier bij de start zou zijn, mocht ik rijden”, vertelt hij. ,,We waren er ruimschoots op tijd, maar de official liet me niet vertrekken. Het was veel te laat, de uiterste starttijd bleek rond één uur te zijn geweest. Maar dat was mij niet verteld. De organisatie geeft berichten over starttijden en aanpassingen daarop door via een app, maar ik was niet in het bivak. Ik heb geen app gezien.”

De officials verwezen Leeuw naar het volgende bivak (Arequipa), waar hij het maar met de wedstrijdleiding moest opnemen. ,,Daar zeiden ze dat het inderdaad klopte en dat ik weer mocht starten. Het was een heerlijk proefje, die zesde etappe. Het eerste deel was erg leuk, met veel driftwerk op de snelle paden. Het tweede deel was ook heel aardig, maar daar reden we in het donker. De ruitenwissers gingen ook een eigen leven leiden: de ene stond naar links, de andere naar rechts.”

Hoewel hij dus niet in de uitslag voorkomt en niet in het klassement staat, gaat Leeuw ervan uit dat hij morgen weer gewoon kan starten. De rustdag is daarom zowel een welkome als noodzakelijke onderbreking. ,,We hebben drie nachten in de woestijn geslapen en al die tijd heeft de truck nauwelijks onderhoud gehad, dus het is nu wel belangrijk dat we de auto op orde krijgen. De eerste twee etappes na de rustdag zijn marathonetappe, waarbij er geen service is. Maar wij hebben al drie marathonetappes gehad. Met ons gaat het prima. Wij hebben genoeg en goed geslapen in de woestijn. Maar over de auto maak ik me zorgen. De laatste etappe heb ik op eieren gereden om de boel te sparen.”

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement