Volledig scherm
Bondscoach Erlingur Richardsson op archiefbeeld. © ANP

EK kan nog na zege handballers op Estland

De Nederlandse handballers hebben in de kwalificatie voor het EK van 2020 een nuttige zege geboekt op Estland. De formatie van bondscoach Erlingur Richardsson won in Tallinn met 33-27. De zege betekende dat Nederland in elk geval als derde eindigt in de groep.

Plaatsing voor het EK - in januari 2020 in Oostenrijk, Zweden en Noorwegen - wordt nog een lastige opgave. Oranje kan niet meer bij de eerste twee eindigen in de poule en moet hopen dat het bij de vier beste nummers drie hoort. Komende zondag sluiten de handbalmannen in het Topsportcentrum van Almere de kwalificatiereeks af met een wedstrijd tegen Letland. Een zege is dan vereist.

Letland kwalificeerde zich woensdag voor het EK door verrassend van groepsleider Slovenië te winnen. Aan het EK van 2020 nemen voor het eerst 24 landen deel. Het Nederlands mannenteam deed nog nooit mee aan de eindronde.

Oranje nam meteen het initiatief in de wedstrijd tegen Estland en stond na 18 minuten spelen al met 11-5 voor. Bij rust was de voorsprong iets geslonken (16-13). In de tweede helft duurde het even voor de mannen van Richardsson de score weer opvoerden en tien minuten voor tijd was de voordelige marge weer zes doelpunten. Dat verschil hield Nederland vast tot het eindsignaal. Evert Kooijman, Bobby Schagen, Jorn Smits en Alec Smit scoorden ieder vier keer. Iso Sluijters, Luc Steins, Jeffrey Boomhouwer en Rutger ten Velde maakten alle vier drie doelpunten.