EK Kortebaan: Nederlandse mannen grijpen brons op 4x50 meter wisselslag
De Nederlandse zwemmers hebben vandaag weer een estafettemedaille gewonnen op de EK kortebaan in Kazan. Stan Pijnenburg (rug), Arno Kamminga (school), Jesse Puts (vlinder) en Thom de Boer (vrij) pakten brons op de 4x50 meter wisselslag. Hun 1.32,16 is een nationaal record.
De oude toptijd stond sinds het EK 2009 in Istanboel met 1.32,93 op naam van Nick Driebergen, Robin van Aggele, Joeri Verlinden en Bastiaan Tamminga. Italië verzekerde zich van het goud in een Europees record van 1.30,14. Nederland won gisteren, met Kenzo Simons in plaats van Kamminga, al goud op de 4x50 meter vrije slag. ,,In een paar jaar tijd is er een hoop veranderd en dat is cool”, merkte Puts. Twee jaar geleden deed Nederland niet eens mee op dit nummer. ,,Brons met dit team is daarom supermooi.”
,,Wie had ooit gedacht dat ik een medaille zou winnen op een internationaal toernooi als rugslagzwemmer”, zei Pijnenburg. ,,Ik hoop dat ik dit bij de WK in Abu Dhabi volgende maand weer mag doen met deze jongens. Dan hoop ik een grotere bijdrage te kunnen leveren, maar ik ben supertrots op deze medaille.”
Omdat slechts de beste twee zwemmers per land zich op een onderdeel kunnen plaatsen voor de halve finale, eindigde het individueel voor Pijnenburg (tiende met 21,32) en Simons (zesde met 21,22) vanochtend al in de series. Puts en De Boer mochten door naar de halve finale, waarin ze allebei na precies 21 seconden aantikten. Drie mannen gingen in de Russische stad Kazan op de 50 vrij harder. De Hongaar Szebasztian Szabo zwemt dankzij zijn 20,87 morgen de finale vanuit baan 4.
Puts over zijn race: ,,Een persoonlijk record is natuurlijk altijd een goede tijd. Ik wil kennelijk niet die 20'er zwemmen. In de afgelopen maanden zwom ik iedere keer een tijd van 21,0 en 21,1, maar ik ben blij met de progressie die ik heb gemaakt. Ik kijk uit naar de finale met al die snelle mannen.’’
Kamminga, Toussaint en Steenbergen naar finale
Kamminga evenaarde met 55,82 zijn Nederlandse record op de 100 meter schoolslag en plaatste zich daarmee als tweede voor de finale. Ilja Sjimanovitsj uit Belarus benaderde zijn eigen wereldrecord en is morgen de favoriet. ,,Ik voel me sterk. Dit wordt een leuke race morgen”, zei Kamminga.
Kira Toussaint plaatste zich als snelste voor de finale van de 200 meter rugslag. Met 2.03,90 hoefde ze niet tot het gaatje te gaan. ,,Het plan was om de eerste vijf banen relatief rustig aan te doen en daarna aan te zetten. Het ging een stuk beter dan verwacht. Morgen een tandje erbij’’, aldus Toussaint. Achter Sarah Sjöström zette Marrit Steenbergen (58,41) de tweede kwalificatietijd neer op de 100 wissel.
Szabo klopt Milak op 100 vlinder
Op dag twee van het zwemtoernooi verraste Szabo ook met de winst op de 100 meter vlinderslag (49,68). Zijn landgenoot en topfavoriet Kristof Milak (49,88) viel buiten het podium want ook Michele Lamberti uit Italië (49,79) en Jakub Majerski uit Polen (49,86) waren sneller.
Tekst gaat verder onder de foto
Sjöström won wel zoals verwacht de 50 meter vrije slag. De Zweedse noteerde in de finale een kampioenschapsrecord van 23,12 seconden. Het wereldrecord bleef met 22,93 in handen van Ranomi Kromowidjojo. Maaike de Waard werd op bijna een seconde van Sjöström zesde met 24,10, Kim Busch zevende in 24,35.
De Europese titel op de 50 meter rugslag ging naar de Rus Kliment Kolesnikov in 22,47. De Italiaanse Martina Carraro was de snelste op de 100 meter schoolslag (1.04,01). Op de 800 meter was de Russische Anastasia Kirpichnikova met 8.04,64 een klasse apart.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door. -
‘Tiger Woods sloeg aanbod van 700 tot 800 miljoen dollar af voor lucratieve golftoernooien’
Tiger Woods heeft een aanbod afgeslagen van rond de 700 tot 800 miljoen dollar (684-781 miljoen euro) om zich aan te sluiten bij de LIV Golf Invitational Series. De directeur van de reeks lucratieve toernooien die wordt gefinancierd door investeerders uit Saudi-Arabië, Greg Norman, heeft dat gezegd tegen Fox News. -
PREMIUM
Rugspecialist legt uit waar je op moet letten als je het matras vervangt
Een goed matras kan rugpijn niet oplossen, maar wel verlichten, zegt dokter Mahieu, rugspecialist uit België. Hij vertelt waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw matras. -
PREMIUM
Geeft dressuurploeg Nederlandse sporters op weg naar Spelen in Parijs het goede voorbeeld?
Amper een jaar na Tokio 2021 kunnen de dressuurruiters alweer een teamticket voor de volgende Olympische Spelen verdienen. Als eerste teamsporters van Nederland. -
Zilver voor Nederlandse springruiters in landenwedstrijd op WK
De Nederlandse springruiters zijn bij de wereldtitelstrijd in het Deense Herning als tweede geëindigd in de landenwedstrijd. Het team van bondscoach Jos Lansink schoof op de derde en laatste dag twee plaatsen op in het klassement.
-
Shelly-Ann Fraser-Pryce imponeert opnieuw met snelle tijd op 100 meter
Shelly-Ann Fraser-Pryce heeft opnieuw indruk gemaakt op de 100 meter. De 35-jarige Jamaicaanse won de afstand bij de World Athletics Continental Tour in Szekesfehervar in Hongarije in een tijd van 10,67 seconden. -
PREMIUM
Inge de Bruijn verheugt zich op EK zwemmen: ‘Dat streberige zit bij Arno Kamminga ook wel snor’
Gelijktijdig met het multi-EK in München zijn de zwemmers vanaf vandaag actief in de Italiaanse hoofdstad Rome. Inge de Bruijn kijkt uit naar Arno Kamminga, de Nederlandse medaillekandidaat op de schoolslag. Maar ze geniet net zo goed van het Roemeense wonderkind David Popovici. -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje.