Volledig scherm
Kim Busch, Kira Toussaint en Femke Heemskerk schreeuwen Ranomi Kromowidjojo toe. © ANP

Estafettezwemsters naar finale, mannen redden het niet

WK zwemmenDe Nederlandse vrouwenestafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag heeft zich geplaatst voor de finale van het wereldkampioenschap zwemmen in Zuid-Korea. Kim Busch, Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Ranomi Kromowidjojo werden tweede in hun heat en klokten 3.36,62. Overall was dat de zesde tijd, ruim drie seconden achter het Australische team dat zich in 3.33,39 als snelste plaatste voor de finale, later vandaag.

De vrouwen kwalificeerden zich met deze prestatie ook voor de Olympische Spelen die volgend jaar in Tokio worden gehouden.

Bij de mannen 4x100 meter vrije slag liep het Nederlandse kwartet de finale mis. Nyls Korstanje, Jesse Puts, Kyle Stolk en Stan Pijnenburg zwommen met 3.15,17 de zestiende tijd. Die prestatie was ook niet voldoende voor kwalificatie voor de Olympische Spelen. Het Amerikaanse kwartet zwom de beste tijd in de series: 3.11,31.

In het individuele zwemtoernooi bereikte Arno Kamminga de halve finales van de 100 meter schoolslag. Hij zwom 59,34, de elfde tijd. Mathys Goosen werd uitgeschakeld in de series van de 50 meter vlinderslag. Zijn tijd van 23,84 was de 24e. Een plek bij de eerste 16 was vereist voor de halve finale.