Volledig scherm
Anish Giri. © EPA

Giri opent tegen Chinese schaakster

Anish Giri begint het prestigieuze schaaktoernooi van Wijk aan Zee zaterdag tegen de Chinese schaakster Hou Yifan. De 23-jarige Hou Yifan neemt op de wereldranglijst de 64e plek in, Giri is de nummer vijftien. Giri wil dolgraag de opvolger worden van Jan Timman, in 1985 de laatste Nederlandse winnaar van het evenement.

Tijdens de eerste ronde van Tata Steel Chess komt het direct tot een confrontatie tussen de nummers één en twee van de wereld, Magnus Carlsen uit Noorwegen en de Amerikaan Fabiano Caruana. De winnaar van vorig jaar, de Amerikaan Wesley So, start het toernooi tegen Sjachriar Mamedjarov uit Azerbeidzjan.

Aan de tachtigste editie van het toernooi van Wijk aan Zee doen veertien topschakers mee, onder wie de vijfvoudige winnaars Carlsen en Viswanathan Anand uit India. Zoals gebruikelijk de laatste jaren worden twee van de dertien rondes buiten Wijk aan Zee gehouden: woensdag in Beeld en Geluid in Hilversum en een week later in het Academiegebouw van de Universiteit van Groningen.