Volledig scherm
Jeroen Kampschreur na het behalen van zijn gouden medaille op de supercombinatie. © Getty Images

Gouden Kampschreur: Hier heb ik jaren voor gewerkt en heel veel voor opgegeven

Als eerste Nederlandse alpineskiër veroverde Jeroen Kampschreur goud op de Paralympische Spelen en daarmee kwam voor de achttienjarige Leiderdorper een droom uit. ,,Hier heb ik jaren voor gewerkt en heel veel voor opgegeven'', zei de zitskiër. 

Kampschreur  werd geboren zonder scheenbenen en belandde daarom al op jonge leeftijd in een rolstoel. ,,Dat is het nu allemaal waard geweest.''
Kampschreur pakte in Pyeongchang olympisch goud op de supercombinatie. Als nummer drie van de super-G sloeg de Zuid-Hollander toe op de afsluitende slalom. En dat terwijl het klittenband van zijn zitski losschoot tijdens de race langs de poortjes. ,,Ik schrok wel, maar had er gelukkig niet zoveel last van.'' Aan de finish zag Kampschreur dat hij de snelste was. Zijn twee overgebleven concurrenten konden hem niet meer van het goud afhouden.

,,Ik heb nu deze gouden plak binnen, de rest is bonus'', zei de tiener, die de komende dagen ook op jacht gaat naar eremetaal op de reuzenslalom en slalom. Net als op de supercombinatie is hij op die onderdelen de regerend wereldkampioen.

  1. Bekking wil in Volvo Ocean Race winnen voor thuispubliek

    Bekking wil in Volvo Ocean Race winnen voor thuispu­bliek

    De Zweedse popgroep Abba zong het in 1980 al luid en duidelijk: 'The winner takes it all'. Bouwe Bekking weet er alles van. De Nederlandse schipper van Team Brunel heeft de eindzege in de Volvo Ocean Race (VOR) voor het grijpen. Maar hetzelfde geldt voor Mapfre (Spanje) en Dongfeng (China). De boot die van deze drie kanshebbers komend weekeinde als eerste aankomt in finishplaats Den Haag, schrijft de dertiende editie van de zeilrace om de wereld op zijn naam.