Handbalsters door op WK na veegpartij tegen Servië

De Nederlandse handbalvrouwen hebben zich geplaatst voor de hoofdronde van het WK in Japan. Een eclatante en bijzonder overtuigende zege op concurrent Servië (36-23) was daarvoor genoeg.

Oranje kende een valste start op het WK, aangezien de eerste wedstrijd werd verloren van Slovenië (26-32). Daarna volgden prima overwinningen op de mindere goden Angola (35-28) en Cuba (51-23),  waardoor er in Groep A een spannende situatie was ontstaan. Met zes uit drie (de volle buit) ging Noorwegen soeverein aan kop, Nederland en Servië volgden met vier uit drie, Slovenië stond vierde met vier punten uit vier duels.

In de poule van zes landen plaatsen de beste drie zich uiteindelijk voor de volgende ronde, waardoor de wedstrijd tegen Servië van donderdagochtend (Nederlandse tijd) cruciaal was.  Het werd een eclatante zege voor de vrouwen van bondscoach Emmanuel Mayonnade.

Oranje stond razendsnel op een ruime voorsprong, kwam op een gegeven moment zelfs op 20-10 en ging de rust in met een overtuigende 20-12.  Met Kelly Dulfer en Martine Smeets (die kampten met blessures gewoon in de ploeg) ging Oranje na rust vrolijk verder. De maximale voorsprong was 27-15, de teller stopte uiteindelijk bij 36-23. Estavana Polman, de aanjaagster in de ploeg en goed voor acht treffers, en keepster Tess Wester waren de uitblinkers.

Gunstig

Door die zege is Oranje zeker van de volgende ronde op het WK. Zoals gezegd kwalificeren de beste drie landen uit de vier groepen zich voor de tweede ronde, waarin er twee poules van zes worden gevormd.  De beste twee landen uit díé twee poules (vier landen in totaal) plaatsen zich vervolgens voor de halve finale.

Nederland is nu zeker van een plek in die tweede groepsfase, alleen is een goed resultaat in de laatste groepswedstrijd tegen grootmacht Noorwegen - waarvan Oranje de laatste twintig jaar niet won - wenselijk, aangezien de ploegen die doorgaan hun onderlinge resultaat meenemen naar de hoofdronde. Om diezelfde reden is het ook gunstig als Servië zich eveneens plaatst, ten koste van Slovenië.

Volledig scherm
© BSR Agency