Volledig scherm
Max Kuijpers in duel met Sam Lane van Nieuw-Zeeland. © ANP

Hockeymannen Oranje hebben het moeilijk in de Pro League

De Hockey Pro League vraagt nogal wat van de internationals en dat laat zich aflezen aan de schommelende resultaten van Oranje. In Eindhoven kwamen de mannen dinsdagavond slechts tot een bloedeloze 0-0 tegen laagvlieger Nieuw-Zeeland, nadat zondag het duel met Groot-Brittannië met 3-1 verloren ging. Omdat de shoot-outs door de Nederlanders beter genomen werden, leverde dat gelijkspel twee punten op.

Op de virtuele ranglijst – omdat het aantal gespeelde wedstrijden ver uit elkaar loopt is de ranking gebaseerd op het winstpercentage – kroop Nederland ten koste van Argentinië weer de top vier in, wat nodig is om aan het einde van de maand de Grand Final van het nieuwe toernooiformat in Amstelveen te spelen. Aansluitend op de ontknoping van de hoofdklasse in mei hebben de Nederlandse hockeyers nu in juni zeven wedstrijden om te laten zien dat ze tot de wereldtop behoren.

Na het teleurstellende Eindhovense tweeluik wordt de dubbel tegen België (zaterdag in Antwerpen, zondag in Den Bosch) voor de ploeg van Max Caldas een echte test. De wereldkampioen scoort tot dusver 79,17 procent tegenover 51,58 van Oranje.

Seve van Ass speelde zijn eerste interland van 2019, hij was er in december op het WK in India voor het laatst bij.

Eerder op de dag wonnen de Oranje-vrouwen dankzij goals van Frédérique Matla en Caia van Maasakker (strafcorner) met enige moeite met 2-1 van Duitsland. De ploeg van bondscoach Alyson Annan gaat soeverein aan de leiding en kan na deze achtste zege op rij in de Pro League een plek in de kruisfinales al bijna niet meer ontlopen.