Volledig scherm
Enkele seconden na zijn beide medevluchters Abel Chebet (winnaar) en Enyew Mekonnen komt Khalid Choukoud als een blije nummer drie over de streep. © Ad Pertijs

Khalid Choukoud pakt in Tilburg nationaal ‘record’ tien mijl terug: ‘Ik ben weer helemaal terug’

tilburg ten milesWat er los kwam bij Khalid Choukoud toen hij als nummer drie over de streep kwam in de Tilburg Ten Miles? ,,Alles eigenlijk", glunderde de 33-jarige Hagenaar. ,,Na alle tegenslagen ben ik gewoon weer helemaal terug.” 

De nieuwe nationale beste tijd op de tien mijl die hij klokte op de Burgemeester Brokxlaan onderstreept dat. Met 46.18 pakte hij het 'record’ terug van Abdi Nageeye. In Tilburg was Choukoud zondag daarnaast de gangmaker in de kopgroep van drie, die de wedstrijd stevig in handen had. In de slotmeters moest hij echter de snelle Afrikanen Abel Chebet (Oeganda, 20 jaar) en Enyew Mekonnen (Ethiopië, 25 jaar).

De voormalige kickbokser met Marokkaanse roots kende de afgelopen jaren veel blessureleed en riep in het voorjaar van 2018 na zijn val in de marathon van Rotterdam dat ‘ik misschien maar beter kan stoppen met het lopen van marathons'. Refererend aan zijn voormalige carrière liet hij in Tilburg echter weten dat kickbokser altijd terug komt. Over iets meer dan een maand probeert hij nu in Eindhoven de Olympische limiet te lopen. 

,,Dit is mijn wedstrijd", over zijn band met de Tilburg Ten Miles. Eindelijk kon hij daarin zondag ook mee doen om de prijzen. In de laatste kilometers voelde de Hagenaar de bui echter al hangen toen met name Mekonnen bleef weigeren op kop te komen. Chebet had daarvoor al wel zijn beurten gedaan. Met duidelijke gebaren gaf Choukoud de twee aan ook in de laatste kilometers een deel van het werk te doen. ,,Omdat het me met name om de tijd ging. Ik kreeg in de gaten dat ik het record op de tien mijl kon terugpakken.”

Het ging hem minder op de plek op het podium, maar dat kreeg hij de twee Afrikanen niet uitgelegd. Toen Choukoud de tijd zat waar hij  onderdoor dook, was de irritatie richting Chebet en Mekonnen ook op slag verdwenen.