Volledig scherm
Eliud Kipchoge won vorige week de marathon van Londen in 2 uur, 2 minuten en 37 seconden. © AFP

Kipchoge gaat nieuwe poging doen om marathon onder de twee uur te lopen

Barrière brekenEliud Kipchoge, wereldrecordhouder op de marathon, doet komend najaar een nieuwe poging om de marathon onder de 2 uur te lopen. Dat zou voor het eerst in de geschiedenis zijn. Zijn vorige poging, twee jaar geleden in Monza, strandde op 25 seconden van de magische barrière.

Pim Bijl

De speciaal voor de poging georganiseerde marathon zal plaatsvinden in de periode eind september tot begin oktober. De locatie moet nog bepaald worden, maar Londen behoort tot de opties. Niet toevallig, want het project wordt ondersteund en georganiseerd door Ineos, een van de grootste chemiebedrijven ter wereld en tegenwoordig ook bekend als hoofdsponsor van de wielerploeg van Tourwinnaars Chris Froome en Geraint Thomas (voorheen Team Sky). De poging in 2017 werd gedragen door Nike. Nu is het dus Ineos van de Britse miljardair Jim Ratcliffe die in springt.

,,Het lopen van de snelste marathon ooit in 2.00.25 was het meest trotse moment in mijn carrière”, zegt Eliud Kipchoge. ,,Ik ben heel erg enthousiast dat ik nog een kans krijg om onder die magische barrière van 2 uur te komen. Ik zeg altijd dat geen mens grenzen heeft, en ik weet dat het voor mij mogelijk is om die barrière te breken.”

Net als in Monza zal alles uit de kast worden gehaald om historie te schrijven. Destijds werd gekozen voor rondjes op het autocircuit van Monza, met een grote groep uit- en instappende hazen en een op het asfalt geprojecteerde groene lijn die de 2 uur-grens aan de lopers aangaf. De stadsmarathon voldeed daarom niet aan de regels van de IAAF, dus Kipchoges 2.00.25 ging niet de boeken in als officieel wereldrecord.

De 34-jarige Keniaan van het NN Running Team, die een ruime week geleden nog de Londen Marathon won, heeft die inmiddels wel in handen met 2.01.39. Hij kiest dit najaar dus niet voor een poging zijn eigen wereldrecord aan te vallen, maar opnieuw voor een onder de 2 uur-project.

De Ineos 1.59, zoals het project gaat heten, zal dit najaar op zowel traditionele als digitale kanalen worden uitgezonden. De bedoeling is dat er tienduizenden toeschouwers bij aanwezig kunnen zijn.

Volledig scherm
Eliud Kipchoge. © BSR Agency
  1. Rosmalense club laat topdamsters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’
    PREMIUM
    video

    Rosmalense club laat topdam­sters uit Oostblok vijf keer per jaar invliegen: ‘Meteen onze beste speelsters’

    Wat een Wit-Russische tweeling en een Oekraïense zo’n vijf keer per jaar naar Rosmalen brengt? Dammen! Het drietal, dat tot de wereldtop in het vrouwendammen behoort, speelt met enige regelmatig competitiewedstrijden voor Excelsior, de grootste damclub van Brabant. En ze leven goed van de sport, zeker omdat ze scherp naar de kosten kijken. ,,We zijn echte professionals.”