Volledig scherm
© Getty Images

Luiten loopt sterke tweede ronde

Joost Luiten heeft op de tweede dag van de British Open een sterke ronde gelopen. De 33-jarige Rotterdammer voltooide de 18 holes in 69 slagen, 2 onder het baangemiddelde. Op de openingsdag was hij nog op 2 boven par geëindigd. 

Luiten staat na twee dagen op de gedeelde 47e plaats. Luiten heeft daarmee de cut gehaald en komt ook in het weekeinde in actie op de baan van het Noord-Ierse Royal Portrush. Twee golfers gaan aan de leiding bij The Open, zoals de vierde major van het jaar wordt genoemd. De Amerikaan John Bradley Holmes deelt de eerste plaats met de Ier Shane Lowry.

Luiten moest aan de bak vrijdag nadat hij donderdag het op de zeventiende hole liet liggen met een triple bogey. Deze keer noteerde hij op dezelfde hole een birdie. Dat was zijn vierde, tegenover twee bogeys. In totaal staat hij na twee dagen op par.

,,Ik speelde vandaag misschien niet zo goed als gisteren, maar ik heb wel goed gescoord”, zei Luiten. ,,Vooral het putten ging goed, ook op de belangrijke momenten. Op het einde maak ik dan ook nog een goede vierde birdie op de zeventiende hole door hem stijf bij de vlag te slaan. Dan vraag je je wel even af hoe je in hemelsnaam een dag eerder op precies dezelfde hole een triple bogey maakt.”

De beste golfer van Nederland hoopt zich nog verder te verbeteren bij het prestigieuze toernooi. ,,Met deze score heb ik nu comfortabel het weekend gehaald. Dat is de eerste stap. Nu gaan we kijken of we in het weekend een mooie tweede stap naar boven kunnen maken.”

Luiten haalde de cut met par, maar veel topgolfers van naam misten de slag. Tiger Woods kende een dramatische eerste ronde met acht bogeys en kon dit vrijdag niet herstellen. Ook Woods’ landgenoot Phil Mickelson was totaal uit vorm en eindigde op acht slagen boven par. Het is voor het eerst bij een major waaraan beide Amerikaanse golfers meedoen dat geen van de twee de cut haalt.