Volledig scherm
Edwin Straver in actie. © AP

Motorrijdersvereniging KNMV na fatale val Straver: ‘Dakar Rally is juist heel veilig’

Het nieuws dat motorcoureur Edwin Straver uit Rijswijk is overleden aan de gevolgen van zijn val in de Dakar Rally, kwam hard aan op het kantoor van de Nederlandse motorrijdersvereniging KNMV. ,,We kennen de familie, het zijn allemaal grote motorsportliefhebbers", zegt secretaris Mario Pieterse van de KNMV. 

,,Natuurlijk is dit een sport waar risico's aan vastzitten", zegt Pieterse. "Maar de Dakar Rally is juist een heel veilige rally. De organisatie doet er alles aan om de risico's te beperken. Alles wordt strak georganiseerd." Zo moeten deelnemers bij de motoren en quads in het bezit zijn van een licentie.

Om zo'n licentie te krijgen, moet een motorrijder onder meer een hartfilmpje laten maken, één keer per drie jaar een inspanningstest doen en medisch worden gekeurd. Organisator ASO eist ook dat deelnemers eerst een andere rally hebben gereden voordat ze mogen deelnemen aan 'Dakar', de bekendste rally ter wereld.

Volledig scherm
Edwin Straver. © EPA

,,Hobbyisten komen Dakar niet in", zegt Pieterse. ,,Alle deelnemers zijn topfit. Motorsport is een fantastisch mooie beleving, maar er hangt wel een bepaald risico aan vast." Straver kwam ruim een week geleden in de voorlaatste etappe, bij een snelheid van zo'n 50 kilometer per uur, ten val. De 48-jarige Brabander brak niet alleen een van zijn bovenste nekwervels, hij had ook ongeveer 10 minuten geen hartslag. De schade aan zijn hersenen was te groot, zo bleek deze week nadat hij vanuit Saudi-Arabië was overgebracht naar een Nederlands ziekenhuis. Straver overleed daar in de nacht van donderdag op vrijdag, in het bijzijn van zijn geliefden.

Voor zover bekend zijn sinds de eerste Dakar Rally, in 1979, nu dertig deelnemers overleden. In de jaren 80 kwamen de Nederlanders Bert Oosterhuis (motor) en Kees van Loevezijn (truck) om het leven toen de rally nog door Afrika ging.

  1. De Pacer | Voor Aad de Mos is lopen als doping
    Podcast

    De Pacer | Voor Aad de Mos is lopen als doping

    Je zou Aad de Mos eerder in een voetbalpodcast verwachten, maar wij weten dat hij ook al een leven lang loopt, zeker op zondagmorgen. Als trainer hakte hij al knopen over opstellingen door tijdens zijn duurloop. De oplossing die hij thuis niet zag, zag hij tijdens het hardlopen wél. Een gesprek over verdwaalde Ikea-toeristen, aanvallen van buizerds, lopen op de tankbaan, de Oirschotse Heide en afsnijdende voetballers als Johan Cruijff.