Volledig scherm
Abdi Nageeye (rechts) in actie tijdens de Amsterdam Marathon 2017. © ANP

Nageeye in de aanval in Amsterdam

MarathonAbdi Nageeye gaat zondag in de 44ste editie van de TCS Amsterdam Marathon vol voor het podium. ,,Ik wil zo lang mogelijk meedoen om de winst.”

Door Pim Bijl

Bij de persconferentie in het Rijksmuseum toonde Nageeye zich vol zelfvertrouwen. De 30-jarige atleet zal net als eerder dit jaar in Rotterdam in de kopgroep meegaan. Toen werd hij uiteindelijk vierde in een dik nieuw Nederlands record van 2.06.18. ,,Natuurlijk denk ik ook aan een goede tijd, maar dat komt vanzelf wel als je meedoet om het podium of zelfs de winst.”

Volledig scherm
Marathon Amsterdam 2019. © ANP

,,Amsterdam is heel speciaal voor mij”, zegt Nageeye, die tweemaal de marathon in de hoofdstad liep. ,,De eerste keer haalde ik de olympische limiet. De tweede keer liep ik er een nationaal record. Nu wil ik een keer op het podium eindigen, in Rotterdam was ik al heel close. Ik kijk er echt naar uit om echt mee te strijden om het podium. Het zou heel mooi zijn.”

Meer dan bij de mannen werd er dit keer bij de vrouwen gerept van een aanval op het parkoersrecord. De Keniaanse Linet Masai is een van de favorietes in een verder breed veld. Het parkoersrecord bij de vrouwen van 2.21.09, op naam van Meseret Hailu, houdt al sinds 2012 stand.

Hardlooppodcast De Pacer: De Amsterdam Marathon-special

Volledig scherm
© BSR Agency